Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Nytt handlingsprogram för Uppsala brandförsvar

Kommunfullmäktige i Tierp, Uppsala och Östhammar har antagit ett nytt gemensamt handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor. Programmet som träder i kraft den 1 januari 2025 fastställer mål och strategier för att säkerställa en effektiv och välfungerande räddningstjänst. Det är uppbyggt kring sex centrala målsättningar och syftar till att öka tryggheten och säkerheten för alla som bor, arbetar eller vistas i Tierps, Uppsala och Östhammars kommun.

Alla kommuner måste enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor ha ett handlingsprogram för hur de arbetar förebyggande och bedriver räddningstjänst. Foto: Uppsala kommun.
Alla kommuner måste enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor ha ett handlingsprogram för hur de arbetar förebyggande och bedriver räddningstjänst. Foto: Uppsala kommun.

Det nya handlingsprogrammet sätter upp tydliga mål, identifierar risker och beskriver hur både förebyggande arbete och räddningstjänst ska organiseras. Samarbetet mellan Tierp, Uppsala och Östhammar bidrar till att resurser används effektivt och att invånarna kan känna sig trygga med en stark och väl förberedd räddningstjänst. Programmet är också styrande för vår gemensamma räddningsnämnd, enligt samverkansavtalet mellan kommunerna.

– Förmågan att hantera räddningstjänst under höjd beredskap är ett viktigt fokus i det nya programmet. Det lyfter också tillsyn och myndighetsutövning som en prioriterad del av arbetet, säger Tobias Lundblad (S), ordförande i räddningsnämnden.

Uppsala brandförsvar från 1 januari 2025

Alla kommuner måste enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor ha ett handlingsprogram för hur de arbetar förebyggande och bedriver räddningstjänst. Programmet ska innehålla mål för arbetet, beskriva vilka olycksrisker som finns i kommunen, hur det förebyggande arbetet är organiserat samt kommunens förmåga att hantera räddningsinsatser.

– Genom att förbereda oss för olika nödsituationer kan brandförsvaret agera snabbt och effektivt vid bränder och andra kriser, vilket är avgörande för att skydda invånarna, säger Lars-Olof Färnström (S), ledamot i räddningsnämnden.

Sex målsättningar styr räddningsnämndens verksamhet de kommande åren

  • Kommuninvånarna kan och vill ta ansvar för sitt brandskydd
  • Tillsyn och annan myndighetsutövning ger trygga och brandsäkra miljöer
  • Särskilt riskutsatta har ett bra brandskydd
  • Samhället utformas hållbart kring brandskydd och riskhänsyn
  • Skador till följd av bränder och andra olyckor minimeras genom snabba, säkra och effektiva räddningsinsatser
  • Genom en god förmåga att verka vid kriser, höjd beredskap och krig bidrar brandförsvaret till totalförsvaret och tryggheten i samhället

– Samarbete är avgörande för att möta både dagens och framtidens utmaningar. Det är genom samverkan vi blir starka och effektiva, tillsammans skapar vi en starkare räddningstjänst och ett tryggare samhälle, säger Patrik Kjellberg, tf förvaltningsdirektör Uppsala brandförsvar.

Handlingsprogrammet betonar vikten av innovation och lärande för att utveckla verksamheten. Inkludering och mångfald bidrar till ett mer effektivt arbete. För att stärka skyddet mot olyckor är god kompetensförsörjning och samarbete med andra myndigheter, civilsamhället och privata aktörer avgörande. Kostnaderna för räddningsnämndens arbete enligt programmet ryms inom befintlig budget.

– Brandförsvaret arbetar aktivt för att säkerställa att särskilt riskutsatta grupper får ett bra brandskydd. Genom riktade insatser och stöd kan vi minska riskerna för olyckor i deras miljöer och skydda de mest sårbara, säger Lennart Owenius (M), ledamot i räddningsnämnden.

För mer information