Det är vanligt att den som är misstänkt för eller har begått brott mår dåligt. Det finns därför risk att personen hanterar ångesten efter brottet på destruktiva sätt. Det är även vanligt att den som begår brott också själv blir utsatt för brott, vilket är en riskfaktor för återfall i brott bland unga gärningspersoner.
– Uppsala ungdomsjour möter ofta unga gärningspersoner och ser behov av att erbjuda stöd till dessa ungdomar. Vi ser ett behov av en kravlös och frivillig insats med fokus på stöd och gott bemötande, säger Mikaela Eriksson, kurator på Uppsala ungdomsjour och Stödcentrum.
I den nya satsningen erbjuder Stödcentrum hjälp och stöd gällande den situation som den ungdom som är misstänkt för eller har begått brott befinner sig i.
– För att arbeta förebyggande måste vi se personen bakom gärningen och förstå att någon som är misstänkt för eller har begått brott också kan behöva stöd. Hos oss får ungdomen ett medmänskligt bemötande. Vi jobbar icke-dömande och ser människan bakom brottet, säger Mikaela Eriksson.
Ska minska risken för återfall i brott
Syftet med stödet är att minska de negativa konsekvenser som kan följa när en ungdom är misstänkt för eller har begått brott. Förhoppningen är att stödet ska hjälpa ungdomen till en fungerande vardag och minska risken för att ungdomen återfaller i brott.
– I de fall där unga gärningspersoner är öppna för att ta emot stöd brukar vi säga att ”fönstret är öppet” till förändring. Frivilliga insatser har också generellt sett bättre resultat än andra insatser. Vi ser därför en möjlighet att minska risken för återfall i brott genom att bygga en relation och ge stöd till den unge. Vi vill stärka det sunda och det som fungerar bra hos ungdomen, säger Mikaela Eriksson.
Stödsamtal och praktisk hjälp
Genom stödsamtal får ungdomen möjlighet att prata om det brott den är misstänkt för eller har begått. Ungdomen erbjuds också motiverande samtal för att inte begå fler brott och samtal för att hantera konflikten.
Utöver stödsamtal erbjuds ungdomen praktisk hjälp. Ungdomen får till exempel information om vilka rättigheter och skyldigheter den har, hjälp med förberedelse inför eventuell rättegång och stöd i kontakten med polisen och åklagare.
– Förhoppningen är att stödet gör att ungdomen känner sig sedd och hörd. Genom stödet vill vi hjälpa den unge att hantera sina känslor kring situationen och i längden minska återfall i brott. Vi hoppas också att stödet fångar upp individer i behov av ytterligare insatser och att vi motiverar den unge att ta emot det stöd den behöver, säger Mikaela Eriksson.
Även närstående till den ungdom som är misstänkt för eller har begått brott får stöd hos Stödcentrum.
Satsningen en del av Uppsala ungdomsjour
Satsningen är en del av Stödcentrum hos Uppsala ungdomsjour och riktar sig till ungdomar 10–21 år som bor eller går i skolan i Uppsala kommun. Stödcentrum erbjuder också stöd och hjälp till unga brottsutsatta och vittnen, samt deras närstående.
Läs mer om kommunens stöd till ungdomar som är misstänkta för eller har begått brott.