Skolan är tillsammans med Montessoriskolan Elyseum i Göteborg först ut i landet med att få tillstånd av Skolverket att bedriva distansundervisning. Palmblad distans startade 26 augusti i år och tar emot elever från landets alla kommuner.
- Vi har upplevt ett stort behov av stöd för de här eleverna. Skolan har svårt att nå dem och det finns en risk att eleven halkar efter både i skolarbetet och socialt. Isoleringen i sig kan vara nog så jobbig, de behöver hjälp att bryta den men också få med sig de kunskaper de behöver, säger Ulrika Mattsson, rektor på Palmbladsskolan.
- Vi har anställt pedagoger för den här undervisningsformen. I dag har vi 12 elever som får distansundervisning och det är fler på ingång. I ett första skede har vi kapacitet att ta emot 30 elever från hela landet. Varje elev har ett individuellt schema. Fjärrundervisning varvas med hemuppgifter som eleven löser på egen hand. Målet är att eleven ska komma tillbaka till undervisning i skolan och vi har redan flera elever som nu deltar i ett ämne i sin skola, säger Stefan Lucas, biträdande rektor på Palmbladsskolan.
Catharina Bergström, Simon Pettersson och Emma Eriksson Tall är pedagoger på Palmblad distans.
Pedagogerna Simon Pettersson, Emma Eriksson Tall och Catharina Bergström demonstrerade hur undervisningen fungerar i praktiken med datorer och skärmar med speciella funktioner i skolans egen studio och hur det ser ut på elevens dator hemma. Simon visade hur han kan markera text med olika färger och göra understrykningar på skärmen för att underlätta i dialogen med eleven.
- Det här ger eleverna så mycket mer än bara kunskaper, de får vara med i ett sammanhang. Det är förstås en utmaning att inte vara i samma rum som eleven. En del elever väljer att inte synas och då kan jag inte läsa av kroppsspråket, säger Catharina Bergström.
Eva Christiernin (s), utbildningsnämndens ordförande, klipper bandet och inviger Palmblad distans tillsammans med Ulrika Mattsson, rektor, och Stefan Lucas, biträdande rektor.
Fakta Palmblad distans:
|