Det är tredje gången kommunen genomför en trygghetsundersökning och svaren är ett viktigt underlag för att kunna planera insatser för ökad trygghet i Uppsala kommun.
– Alla Uppsalabor ska känna sig trygga oavsett var i kommunen man bor. Det är uppmuntrande att vi på flera punkter i trygghetsundersökningen går åt rätt håll. Nu har vi ett bra underlag som visar på vilka områden vi behöver arbeta vidare med framåt, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
I årets trygghetsundersökning kan vi se en oförändrad eller en viss ökad upplevd trygghet i kommunen.
– Vi ser bland annat att upplevelsen av vissa lokala problem har minskat och att inte lika många invånare uppger att de begränsar sin rörlighet på grund av att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde. Till exempel är det färre invånare som avstår från att gå ut på kvällen och natten eller tar omvägar för att undvika vissa platser eller personer, säger Johanna Thorpe, utvecklingsledare, Uppsala kommun.
Andra saker som vi kan se i undersökningen:
Läs mer om resultatet från trygghetsundersökningen
Resultatet från trygghetsundersökningen kommer nu att analyseras närmare med särskilt fokus på fritextsvaren. I fritextsvaren har de som svarat fått utveckla sina svar om vad som gör dem otrygga. Undersökningen är ett värdefullt komplement till Uppsala kommuns trygghetsskapande arbete som pågår ständigt.
– Vi kommer att kombinera resultatet från trygghetsundersökningen med all annan information vi har och vi kommer kunna använda det för att ännu bättre kunna planera våra åtgärder och insatser, säger Johanna Thorpe.
Läs mer om vårt arbete med Effektiv samordning av trygghet (EST)
Läs mer om vår samverkan med polisen