För att stärka kontakten med invånare och lokalsamhället har kommunen skapat en möjlighet för lokala föreningar att bli stadsdels- eller bygderåd. Dessa råd ska fungera som en viktig länk mellan kommunen och lokalsamhället och säkerställa att lokala röster hörs tidigt i frågor som rör samhällsutveckling.
– Med stadsdels- och bygderåd får föreningar med god lokalkännedom ytterligare en möjlighet framföra synpunkter om lokala stadsbyggnadsfrågor. Därmed kan vi förbättra utvecklingsplanerna i ett tidigt skede och fatta klokare beslut när vi bygger Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
I våras kunde nya och redan etablerade föreningar ansöka om att bli stadsdels- eller bygderåd. Ansökningarna har bedömts utifrån tydliga kriterier för att säkerställa en rättvis och likvärdig process. Följande föreningar har alla uppfyllt kriterierna och utses till stadsdels- och bygderåd:
– Stadsdels- och bygderåd ger nu invånarna bättre möjligheter att tidigt påverka stadsbyggnadsfrågor och andra kommunala frågor som berör området. Inte minst kan råden bidra till att området blir tryggare, Stefan Hanna (UP), kommunalråd.
De nya råden får ett årligt bidrag på 10 000 kronor, som ska täcka exempelvis kostnader för möten och kommunikation, men ska inte gå till arvoden. Föreningarna ska varje år redovisa hur bidraget har använts.
Med detta initiativ vill kommunen ge lokalsamhället en tydlig röst och stärka invånarnas delaktighet i utvecklingen av sina områden i kommunen.