Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Teater Blanca i centrum för manifestationen av "Det kunde varit vi"

Glada Hudik-teatern släpper sin nya film, "Det kunde varit vi" och Teater Blanca står i rampljuset inför biopremiären. Deras skådespelare medverkar i en utomhusutställning med personliga porträtt som lyfter filmens budskap. På Dragarbrunnstorg 7 oktober arrangeras en manifestation för allas lika värde, där alla är välkomna att delta.

Ida och Emma fårn filmen det kunde varit vi

Dokumentärfilmen "Det kunde varit vi" lyfter fram hur personer med intellektuell funktionsnedsättning har behandlats genom historien. Med filmen vill Glada Hudik inspirera till ett mer inkluderande samhälle, och teaterverksamheten Teater Blanca får uppdraget att vara en central del av kampanjen.  

– Teater Blanca ser fram mot att se Glada Hudiks film och ta del av deras framställning gällande hur det har varit att leva med funktionsvariationer i en annan tid, säger skådespelaren Ragnar Björk på Teater Blanca.

Fotograf Karl Nordlund har fotograferat nio lokala personligheter i tolv svenska städer. Skådespelare från Teater Blanca blev förfrågade om att representera Uppsala och resultatet är en utomhusutställning där deras personliga porträtt pryder en stor fasadvepa. Porträtten syns även hos flera verksamheter i stan, stående i skyltfönster, med syfte att framföra filmens betydelsefulla budskap.

Var med på manifestationen 7 oktober

Alla är välkomna till manifestationen med start 7 oktober 12.00 på Dragarbrunnstorg. Det bjuds på fika och tal av bland annat Lisa Thörn, ansvarig projektledare och VD på Uppsala Citysamverkan.

– Vi är stolta att vara en av de 12 städer som deltar i manifestationen för allas lika värde. Att skapa utrymme i stadskärnan och tillsammans lyfta dessa frågor är särskilt viktigt för oss eftersom vår stad välkomnar alla. Ett stort tack riktas även till våra lokala och modiga profiler, säger Lisa Thörn, VD för Uppsala Citysamverkan.

Manifestationen arrangeras av Uppsala City i samverkan med Glada Hudik och lokala aktörer, med stöd från Kulturnämnden och Omsorgsnämnden i Uppsala kommun.

– I år fyller LSS-lagen 30 år och att då vara med och stötta det här initiativet som visar på hur resan sett ut för personer med funktionsnedsättningar att faktiskt få sina rättigheter tillgodosedda är en självklar sak att göra. Filmen påminner oss också om vad som är viktigt att värna om i framtiden, säger Asal Gohari, ordförande för omsorgsnämnden.

– Jag är glad över att kulturnämnden får vara med och stötta det här arbetet. Det är viktigt att vi uppmärksammar även de mörka sidorna av vår historia, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande för kulturnämnden.

Utställningspromenad

Från den 7 oktober kan du uppleva Teater Blancas personliga porträtt runtom i stan och den vackra vepan i korsningen Kungsgatan 40 och St. Persgatan. Passa på att ta en utställningspromenad och upptäck porträtten under veckan.

Det går även bra att besöka Teater Blanca. Titta in på repetition på måndag, tisdag eller onsdag mellan 10:00-11:00 under hela oktober månad. Få en inblick i deras verksamhet, ställ frågor eller ta en kopp kaffe.

Mer om filmen

I filmdokumentären "Det kunde varit vi", får vi följa med folkkära Ida, Emma och Pär från Glada Hudik-teatern på en resa genom historien. I filmen får du som tittare följa med när de träffar anhöriga, forskare och experter som förklarar och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna. Dokumentären tar oss från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på människor med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer om filmen på detkundevaritvi.se