Fotograf: Hugo Appel, Uppsala kommun
I slutet på 2023 genomförde kommunstyrelsen sin årliga krisledningsövning. Övningen bestod av två scenarier där kommunstyrelsen först utifrån sin roll som krisledningsnämnd fick diskutera hantering av en omfattande samhällsstörning i fredstid. Det andra scenariot utspelade sig under höjd beredskap med fokus på bland annat prioriteringar av kommunens samhällsviktiga verksamheter och kommunens möjligheter att ge stöd till Försvarsmakten.
- Det försämrade säkerhetspolitiska läget måste tas på stort allvar och Uppsala kommun ska ta sitt ansvar för att säkerställa att samhällsviktig verksamhet kan upprätthållas i tider av kris och krig, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
- Den som inte är förberedd är oförberedd. Därför är det mycket viktigt att Uppsala kommun kontinuerligt övar tillsammans och säkerställer en hög förmåga hos förtroendevalda och anställda för att garantera våra samhällsviktiga verksamheters funktion, säger Therez Almerfors (M), oppositionsråd
Övning är en viktig del av Uppsala kommuns arbete med att stärka förmågan till krisberedskap och civilt försvar. Varje år genomförs ett stort antal övningar i kommunens verksamheter i syfte att stärka kommunens robusthet och motståndskraft. Under 2023 har man bland annat övat på krisledning vid elavbrott, kriskommunikation vid snöstorm och analoga rutiner vid IT-störning. Kommunen har även deltagit i övningar som anordnats av Länsstyrelsen och Försvarsmakten i syfte att stärka länets gemensamma förmåga till samverkan vid samhällsstörningar.
Det är viktigt att vara förberedd. Arbetet med krisberedskap och civilt försvar ska göra att kommunen kan fortsätta sina viktiga uppdrag även vid samhällskriser, höjd beredskap och i värsta fall krig.
Kommunen är ansvarig för all sin verksamhet som ska fungera även under kris och krig, så kallad samhällsviktig verksamhet. Det är till exempel:
För att klara av stora påfrestningar behöver alla resurser i samhället användas. Alla är delaktiga i att förebygga och hantera kriser. Alla har ett ansvar, både myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv, organisationer och du som privatperson.
Som privatperson finns det saker som du kan göra för att stärka din egen och Sveriges gemensamma beredskap och säkerhet. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap. För att ytterligare bidra till starkare beredskap kan du gå med i en frivilligorganisation, prata ihop dig med dina grannar om beredskap eller bygga på din egen kunskap om beredskap.
Så arbetar vi med: Krisberedskap och civilt försvar - Uppsala kommun
Krisledningsnämnden - Uppsala kommun