Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Vänkretsen/Rättarbostaden ger gemenskap och sysselsättning

Träffpunkten Vänkretsen och sysselsättningsverksamheten Rättarbostaden är en plats för återhämtning för personer med psykisk ohälsa. Här finns möjlighet att träffa andra, vara med på olika aktiviteter och få en meningsfull vardag i en lantlig, lugn miljö.

Stor röd villa i bakgrunden, odlingar i förgrunden

Fåglarna kvittrar energiskt i den avskilda oas där Vänkretsen har sin verksamhet i en stor gammal rödmålad villa med trädgård. Det är svårt att tro att vi bara är några kilometer från myllrande Gottsunda centrum.

– Alla vuxna med psykisk ohälsa är välkomna till oss. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen utan får komma för att du vill och behöver det, säger verksamhetschef Micael Lögde.

Odlar egna grönsaker

I trädgården odlar besökarna sina egna grönsaker och bär. På gården finns även ett snickeri där besökarna kan snickra. Överallt i trädgården syns exempel på platsbyggda odlingslådor, växtstöd och spaljéer som de byggt själva.

Till Vänkretsen kommer ett 40-tal besökare varje vecka, och för närvarande är det 37 personer som deltar i vår sysselsättning och dessa får stöd av fyra handledare. Evelina Pålsson och Elisabet Reistad är två av handledarna.

Två kvinnor i svarta kläder tittar in i kameran i en trädgård

– Vänkretsen och Rättarbostaden är en träffpunkt respektive en sysselsättningsverksamhet. På träffpunkten deltar besökarna i sociala aktiviteter som promenader, utflykter och studiecirklar. Sysselsättningen kan beskrivas som steget före arbetsträning. Då utför besökarna alla typer av sysslor som har med husets och trädgårdens skötsel att göra, berättar Evelina.

Fokuserar på människors styrkor

Deltagarna i sysselsättningen får ett personligt schema och börjar ofta med att komma till Rättarbostaden 1–2 dagar i veckan.

– Det är viktigt att det är låg tröskel att komma hit, att kraven ligger på rätt nivå. Vi fokuserar inte på sjukdom utan på människornas styrkor. Vi använder motiverande samtal för att stötta besökarna och deltagarna till att bli så självständiga som möjligt, säger Elisabet Reistad.

Anna odlar, pysslar och syr

Anna Gustafsson har besökt Vänkretsen i fyra år och är här två dagar i veckan. Hon har en egen pallkrage där hon odlar och är också träffpunktsvärdinna och ledare av en pyssel- och sy-grupp.

Kvinna sitter i en fåtölj och virkar

Anna visar upp virkade underlägg och virkade överdrag till ett tidningsställ och en pianopall som hon gjort.

– Vänkretsen betyder mycket för mig. Det är läkande att få komma ut hit i naturen och skönt att slippa ensamheten. Det bästa är den acceptans, omsorg och värme personalen visar en. De accepterar allas historia. Det är också skönt att få kontakt med likasinnade som förstår en. Även om jag har en dålig dag så åker jag härifrån med ny energi, säger Anna.