I år handlar Forskarhjälpen om att tillverka kvantprickar av kol. Upptäckten och utvecklingen av nanoteknikens minsta komponenter – kvantprickar – belönades med Nobelpriset i kemi 2023. Över 1500 elever på 28 högstadieskolor runtom i hela Sverige har i projektet tillverkat egna varianter av kolkvantprickar och testat deras förmåga att detektera tungmetaller i vatten.
Juryns motivering till att Videskolan vann: ”En poster som har allt. Resultaten från de olika försöken är tydligt, enkelt, överskådligt och pedagogiskt beskrivna, med bra förståelse för ämnet och experiment utanför boxen. Vi tyckte även om det fina tacket, med glimten i ögat, till en viktig medverkande.”
På prisutdelningen 5 december på Nobelprismuseet representerades skolan av eleven Ottar Runberg, som har gjort skolans vetenskapliga affisch, Elin Stjernström, som är lärare på Videskolan, och Ottars mamma Lisa Byers Runberg. De fick även lyssna till Victor Ambros, som är en av årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin.
– Det kändes fantastiskt att vinna, säger Ottar Runberg, elev på Videskolan, med ett stort leende.
– Det är väldigt roligt att Videskolan fick chansen att medverka i Kvantpricksjakten. Och att vi sedan skulle gå och vinna! Flera av eleverna har berättat att det har varit kul att göra något ”på riktig”, att verkligen kunna hjälpa forskare att undersöka om kvantprickar kan detektera tungmetaller i vatten, säger Elin Stjernström, lärare på Videskolan.
Utmärkelsen har verkligen uppmärksammats. På fredagen medverkade Ottar och Elin i Nyhetsmorgon på tv4 i en direktsänd intervju.
– Vi hade en fantastisk dag idag på Nobelprismuseet. Efter vinsten blev det full uppståndelse med media och Nobelstiftelsen intervjuade Ottar. Den 10 december är Ottar, hans mamma Lisa och jag inbjudna att vara med på nobelprisutdelningen i konserthuset. Vilken upplevelse och minne för livet, avslutar en väldigt glad Elin Stjernström.
Fakta om kvantprickar:
Upptäckten och utvecklingen av kvantprickar, som är nanoteknikens minsta komponenter, belönades med Nobelpriset i kemi förra året. Kvantprickar är nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper. Deras lysande egenskaper används i bild- och teveskärmar. Kvantprickar kan även användas för att detektera tungmetaller i vatten. Det var det sistnämnda som årets projekt i Kvantpricksjakten handlar om. Källa: Nobelprismuseet.
Fakta om Videskolan:
Videskolan är en kommunal resursenhet i Uppsala för elever med autism, språkstörning och hörselnedsättning i årskurs 6 till 9.
Mer information om Forskarhjälpen och Kvantpricksjakten: Nobel Prize Museum | Kvantpricksjakten – 2024 års projekt i Forskarhjälpen