Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Arbetet för jämlika livsvillkor i Gottsunda- och Gränbyområdet ger effekt

I Gottsunda- och Gränbyområdet arbetar kommunen brett tillsammans med fastighetsägare, föreningar och organisationer för att möta utmaningar med segregation och ojämlika livsvillkor. En ny uppföljning visar att arbetet verkar ge positiva effekter på flera håll, men det kvarstår också utmaningar.

Tre personer står och pratar med varandra. En av personerna ha en jacka som det står Ungdomsjouren på. En av personerna har en prästkrage runt halsen.
Foto: Lilla Produktionsbolaget

Uppsala kommun arbetar med handlingsplaner för Gottsundaområdet och Gränby, Kvarngärdet och Löten för att möta utmaningar med segregation och ojämlika livsvillkor.

Arbetet samordnas av kommunen och drivs tillsammans med fastighetsägare, föreningar, organisationer och invånare, med fokus på långsiktig social hållbarhet.

Nya mötesplatser ökar delaktigheten i samhället

En ny uppföljning visar att arbetet i områdena verkar ge positiva effekter på flera håll.

  • Den upplevda tryggheten i områdena har ökat, trots våldsvågen i Uppsala 2023. 2023 flyttades Gottsunda ned från särskilt utsatt område till riskområde på polisens lista.
  • Skyddsnätet kring barn och unga har stärkts med fler trygga vuxna, ökat stöd till föräldrar som också når ut på ett bättre sätt och lägre trösklar för fritidsaktiviteter.
  • Utbildnings- och jobbcenter, Allaktivitetshusen, socialtjänstens lokala verksamheter, familjecentraler och Återfika i Gottsunda är exempel på verksamheter som når många människor och stärker deras förutsättningar att vara delaktiga i samhället, oavsett om det handlar om att komma i sysselsättning, fritidsaktiviteter, få familjestöd eller att på olika sätt göra sin röst hörd. 
  • Arbetslösheten sjunker och andelen som mottar ekonomiskt bistånd har minskat.

Nya samarbeten kring målgrupper och verksamhet

Kommunens verksamheter arbetar i dag mer systematiskt i områdena och har utökat sina resurser där de behövs. Samverkan mellan olika aktörer leder till kreativa idéer och nya samarbeten kring målgrupper och verksamhet.

– Vi ser att det är framgångsrikt att arbeta uppsökande, ha lokal närvaro och använda varandras mötesplatser och nätverk. En verksamhet som har ett stort förtroende kan ge legitimitet till en annan verksamhet till exempel, säger Ida Wiking, utvecklingsledare på kommunledningskontoret och samordnare av arbetet.

Fortsatt samlat arbete behövs

Trots framsteg kvarstår utmaningar. Den grova brottsligheten, delaktighet och tilliten till samhället samt skolresultaten i unga åldrar är några exempel. Det kräver ett fortsatt samarbete mellan alla samhällssektorer för att utveckla områdenas förutsättningar fram till 2030.

Läs uppföljningsrapporterna för handlingsplanerna i Gottsundaområdet och Gränby, Kvarngärdet och Löten.

Läs mer om arbetet i Gränby, Kvarngärdet och Löten.

Läs mer om arbetet i Gottsunda.