Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Återfika – en mötesplats för trivsel och trygghet

Återfika är en livlig mötesplats på Bandstolsvägen i Gottsunda där människor från olika bakgrunder och religioner samlas för att umgås, delta i aktiviteter eller låna lokalen till egna initiativ.

Flera glada personer sitter runt ett bord och tittar in i kameran. Några håller om varandra.

Återfikas lokal är en nybyggd paviljong som rymmer många olika funktioner på liten yta, och disponeras utifrån besökarnas behov och önskemål. Här kan besökare köpa billigt fika, eller ta med sig hemlagad mat och egna bakverk.

– Vi anpassar hela tiden lokalen för att det ska passa alla och gå att göra olika saker samtidigt. Syhörnan till exempel har vi inrett efter önskemål, och de höga borden vid fönstret för personer som vill sitta här och plugga. På fredagseftermiddagarna använder vi lokalen till våra mycket uppskattade dans- och yogapass, berättar Oday Aldebe som liksom kollegan Nike Lundgren är projektledare på Återfika.

Så fort vädret tillåter flyttar Återfika ut aktiviteter till gården.
– De boende odlar kryddor, grönsaker och blommor i pallkragar på gården. Och vi anordnar grillkvällar, loppisar och fredagkul för barnen till exempel, säger Nike Lundgren.

Arbetar för att öka delaktigheten i området

Syftet med Återfika är att utveckla området och stärka samarbetet mellan lokala aktörer, för att skapa en trivsam och trygg miljö där de boende känner sig delaktiga och engagerade i sitt närområde.

– Återfika är de boendes plats och vårt jobb är att göra platsen värdefull för människorna här. Återfika ska kännas som de boendes andra vardagsrum, säger Nike som tillsammans med kollegan Oday Aldebe alltid finns till hands i lokalen.

Varje tisdag ordnar Återfika gratis språkkafé och läxhjälp. På torsdagar bjuder de på lunch tillsammans med Svenska kyrkan och den som vill kan låna lokalen till att anordna sin egen aktivitet.

– På våra språkkaféer i svenska språket tar vi upp svenska seder och traditioner och vi har också gett upplevelser som svenskt julbord och svenska julsånger. Vi gjorde en mycket uppskattad resa till Skansen i Stockholm där ett 50-tal kvinnor följde med, berättar Nike.

Återfika har särskilt inriktat sig för att nå kvinnor och barn, men försöker också att nå ut till män genom till exempel killgrupper och pappagrupper. Återfika anordnar även olika samhällsorienterade träffar.

– Vi har bjudit in samhällsvägledarna till exempel som berättat om hur socialtjänsten fungerar i Sverige. Många deltog och gick härifrån mer avslappande och med rätt information om hur socialtjänsten jobbar och varför, säger Oday.

Maha besöker Återfika flera gånger i veckan

Ett tjugotal kvinnor i olika åldrar sitter vid ett stort bord och samtalar och fikar tillsammans med sex månader gamla Alma och Anton. På disken står diverse bakverk som kvinnorna själva har bakat. Maha, som är en av besökarna bjuder på en slags mannagrynspudding som hon säger är bra om man är ledsen eller behöver ny kraft när man nyligen fått barn.

– Jag kommer hit nästan varje dag och deltar i alla aktiviteter – jag vill inte missa något. Jag går på yogan och dansen varje vecka och är med på torsdagslunchen och går hit och syr. På fredagsmorgnar äter vi frukost tillsammans, alla tar med sig mat och så äter vi buffé.

Maha har bott i Gottsunda i 20 år och har kommit till Återfika sedan öppnandet 2022. Hon deltar också på grillkvällar, klädbytardagar och de loppisar de anordnar på fredagar under sommaren. Hon gillar blommor och odlar i de pallkragar som finns på gården utanför Återfikas lokaler.

– Det finns så mycket aktiviteter för ungdomar, men inte så mycket för oss i min ålder. Man blir sjuk av att vara hemma ensam och inte ha någon att dela saker med. Jag kände ingen av dem som är här när jag började gå hit, nu är de och personalen min andra familj, säger Maha.

Finalist i Uppsala kommuns jämställdhetspris

Tack vare sitt jämställdhetsarbete är Återfika en av tre finalister i Uppsala kommuns jämställdhetspris 2025. Vinnaren som presenteras 7 mars, får 25 000 kronor att använda till fortsatt jämställdhetsarbete.

Nominerade till jämställdhetspriset 2025

  • Avdelning förskola, utbildningsförvaltningen
  • Återfika, Fritid Uppsala, kultur- idrott- och fritidsförvaltningen
  • Uppsalahem, kommunalt bolag.

Läs mer om Uppsala kommuns jämställdhetspris.

Läs mer om Återfika i Gottsunda.