Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Fokus på trygghet i Uppsalas skolor

Efter den tragiska dödsskjutningen på en skola i Örebro under tisdagen sätter Uppsala kommun in trygghetsskapande åtgärder för barn, elever och medarbetare i våra verksamheter.

Den här typen av fruktansvärda händelser väcker mycket känslor, frågor och tankar på våra skolor. Lärare och övrig personal behöver vara extra lyhörda för reaktioner och att elever och kollegor kan behöva prata om det som hänt.

Varje rektor ansvarar för det trygghetsskapande arbetet på sin skola och för en aktiv dialog och kommunikation med elever, medarbetare och vårdnadshavare. Elevhälsoteamen på skolorna kan bidra med sin professionella kompetens i det arbetet. Barn- och elevhälsan har skickat ut ett stödmaterial om hur man kan prata med barn och ungdomar i kris och sorg.

Insatser från ungdomsjour och polis

Uppsala ungdomsjour finns tillgängliga för skolor som har behov av deras stöd och Uppsalapolisens områdespoliser har erbjudit stöd och samarbete i det trygghetsskapande arbetet på skolorna.

Kontaktuppgifter till Uppsala ungdomsjour

I samband med sådana här händelser kan det uppstå rykten och annat olämpligt innehåll på sociala medier som vi alla behöver vara vaksamma på. 

Krisberedskap i Uppsalas skolor

Uppsala kommuns skolor och förskolor har utarbetade krisplaner. Tyvärr är ett pågående dödligt våld (PDV) ett av de scenarier som alla skolor behöver vara förberedda på och ha rutiner för att hantera, bland annat med inrymning och larmning.

De senaste åren har en lång rad åtgärder genomförts för att höja skolornas och förskolornas krisberedskap. Bland annat:

  • genomförs krisövningar och workshops med chefer och medarbetare inom alla skolformer, från förskola till vuxenutbildning,
  • en utbildningsinsats har genomförts riktad mot all personal i grundskolan, gymnasiet och komvux för att öka medvetenheten kring händelser som innefattar dödligt våld i skolan (PDV),
    har alla medarbetare i förskolan kontinuerligt fått utbildning i hjärt- och lungräddning och brandskydd, 
  • möjlighet att få hjälp med utrymnings- och inrymningsövningar, säkerhetsvandringar med mera, från upphandlat säkerhetsföretag,
    pågående breddinförande av en app i medarbetarnas mobiltelefoner och datorer som ett verktyg för att snabbt larma om en händelse på en skola eller verksamhet,
  • skolorna riskinventerar hot och våldssituationer årligen.

Läs kommunstyrelsens uttalande och hur du som känner oro kan få stöd av organisationer och myndigheter.