Kommunerna betonar behovet av en modern och internationellt anpassad lagstiftning som gör det möjligt för forskare att arbeta utomlands utan att deras barn förlorar rätten till utbildning. För att underlätta forskarmobilitet krävs en helhetssyn där både arbetsliv och familjesituation tas i beaktande. En sådan förändring skulle inte bara gynna enskilda forskare och deras familjer, utan även stärka arbetsmarknaden och näringslivet, både lokalt och nationellt.
-Vi vill att universitet och dess forskare ska ha möjlighet att göra internationella utbyten, samtidigt som vi värnar om barnens skolgång, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Bakgrunden till kommunernas skrivelse är en dom från Kammarrätten i Stockholm som tolkade kravet på "synnerliga skäl" i skollagen mycket restriktivt, vilket begränsar möjligheten för barn att följa med sina föräldrar på forskarutbyten, även när svensk utbildningskvalitet kan tillgodoses.
- För att Sverige ska behålla sin konkurrenskraft som kunskapsnation måste vi underlätta för våra forskare att delta i internationella samarbeten utan att behöva kompromissa med sina barns utbildning, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.