Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Krisstöd och kommunens arbete efter våldshandlingen 29 april

Den våldshandling som tog tre unga personers liv i centrala Uppsala 29 april, har inneburit att kommunen infört flera olika stödinsatser. Vi förbereder nu också arbetet för barns och ungas återgång till skolan efter ledighet under Valborg och första maj.

Krisstöd

Det finns olika stöd för dig som vill prata med någon och få stöd efter händelsen 29 april. Det kan handla om att du känner oro, behöver stöd i hur du ska samtala med barn och unga om händelsen, eller annat som du upplever är svårt att hantera.

  • Stödcentrum erbjuder stödsamtal som fokuserar på psykosocial första hjälp och är stöd till drabbade barn, ungdomar, vuxna och familjer omedelbart vid eller efter en särskild händelse.

    Du som är i behov av samtalsstöd kan ringa 072-712 69 69. 
    Telefonen är öppen 9.00–16.00. 

    Läs mer om stödcentrum

    Fler kontaktuppgifter för stöd vid oro efter olyckor och krishändelser.

  • Uppsala ungdomsjour finns på skolor, ute på fältet och där unga samlas. Dom är synliga i sina rosa västar. Du kan nå dem på telefon 072-593 63 98, tisdag till fredag 9.00–22.00. Genom ungdomsjouren kan du få kontakt med kurator om du utsatts för, bevittnat eller begått brott.

    Läs mer om hur du får kontakt med Ungdomsjouren

  • BRIS finns för barn och unga att ta kontakt med för stöd. Här finns också råd för vuxna som vill få stöd i hur de ska prata med barn om svåra händelser.

    Läs mer på Bris.se 

Du som möter barn och unga

Kanske är du vårdnadshavare eller möter barn och unga på andra sätt genom föreningsverksamhet eller i andra relationer. Ta gärna del av kommunens information om händelsen via vårt nyhetsflöde. Det kan vara bra att fråga barn och unga hur de upplevt händelsen för att på så sätt skapa trygghet. På Krisinformations webbplats finns information om hur du kan möta barn och unga som varit med om något svårt.

Läs mer om hur du kan bemöta barn och unga i kris

Kommunens fortsatta arbete efter händelsen

Skolor

Kommunen förbereder Uppsala kommuns skolor för att ta emot elever i behov av stöd under fredagen, då skolorna öppnas efter ledighet under Valborg och första maj. Det kommer att finnas särskilt elevstöd och vi har stort fokus på trygghetsskapande åtgärder. Dessa kan se lite olika ut på olika skolor. På skolor där elever är särskilt berörda kommer särskilt stöd finnas. Våra lärare, elevhälsopersonal och andra medarbetare får information om händelsen och är väl förberedda på olika reaktioner från elever och vårdnadshavare.

Idag, första maj, ger vi information till vårdnadshavare och elever i både förskolan, grundskolan och gymnasieskolan, via kommunens ordinarie digitala kontaktvägar.

Fritidsverksamhet

Även fritidsverksamhetens medarbetare har fått information om händelsen och är förberedda på samtal och reaktioner från barn och unga efter händelsen.

Flaggar på halv stång och tyst minut

2 maj vajar Stadshusets och skolors flaggor på halvstång för att visa sympati och hedra offren av händelsen.

7 maj håller Uppsala kommun en tyst minut utanför Stadshuset för att hedra offren.

Läs mer om händelsen i kommunens nyhet från 29 april

Tyst minut för att hedra offren efter våldshandlingen 29 april