De nya kraven på klimatavtryck gäller där Uppsala kommun säljer mark för bostäder eller lokaler. Kraven utgår från Uppsala klimatprotokoll och innebär att Uppsala går i bräschen för klimatsmart byggande bland landets kommuner.
– För att nå våra högt ställda klimatmål måste vi minska vår klimatpåverkan med 14 procent per år. Bostadsbyggandet står för en betydande del av utsläppen och de nya klimatkraven är viktiga steg för att vi ska kunna nå hela vägen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Försäljning av kommunens mark görs vanligen vid så kallade markanvisningstävlingar, där byggaktörer får skicka in bidrag och där Uppsala kommun sedan väljer det alternativ som bäst möter de krav som ställs.
Det nya ramverket kommer att underlätta för byggaktörer då det blir ännu tydligare hur de ska beräkna och redovisa klimatavtrycket från sina byggnader. Kraven är hårda men Uppsala kommun bedömer att marknaden är redo. Vid en markanvisningstävling nyligen för att få bygga fem kvarter i stadsdelen Rosendal gällde ännu strängare utsläppskrav. Men trots det inkom hela 17 byggaktörer med förslag.
– Riktlinjerna sätter gränsvärdet för utsläpp av växthusgaser och ska fungera som ett stöd för de som ska redovisa och följa upp klimatpåverkan av en ny byggnad. De säger inget om hur det ska byggas för att minimera klimatpåverkan. Det överlämnar vi till de som kan det bäst – byggaktörerna, säger Alva Herdevall, projektledare och ansvarig för ramverket för klimatkrav vid markanvisningar.