Uppsala kommuns jämställdhetsråd delar varje år ut ett hedersomnämnande till personer eller verksamheter som på ett avgörande sätt bidragit till jämställdhet i Uppsala.
Hedersomnämnandet för 2025 går till föreningen Transammans Öst i Uppsala.
Så här lyder motiveringen till hedersomnämnandet:
I ett hårdnande samhällsklimat erbjuder Transammans Öst i Uppsala en viktig gemenskap och kunskapshöjande mötesplats för transpersoner och närstående i alla åldrar. Föreningen inspirerar och gör Uppsala till en bättre plats för alla, oavsett ålder och kön. Med lokala och nationella evenemang och aktiviteter, som föreläsningar, skrivarträffar och samtalsgrupper för föräldrar till transpersoner, agerar Transammans Öst i Uppsala förebild och bidrar till ett jämställt Uppsala.
– Det här är en verksamhet som tyvärr ofta behöver arbeta i det dolda. Att kunna ge dem den uppmärksamhet de förtjänar och låta dem få glänsa känns därför extra fint, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i Uppsala kommuns jämställdhetsråd.
– För mig har Transammans varit en viktig plats där jag träffat transpersoner som delar samma upplevelser som jag själv. Där har jag också fått prata och bolla med personer som kommit olika långt i sin transresa, vilket varit väldigt viktigt för min egen resa, säger Tyr som är engagerad i Transammans Öst i Uppsala.
– När ens barn kommer ut som trans är det många känslor att bearbeta. Att göra det tillsammans med andra i liknande situationer är viktigt, säger Jenny som är verksamhetsansvarig på Transammans Öst i Uppsala och fortsätter:
– Det känns väldigt roligt att allt ideellt slit uppmärksammas. Vi är en ganska dold verksamhet, så det är fint att det finns personer som vet om oss och vill nominera oss till ett sånt här hedersomnämnande. Det ger kraft till att fortsätta stötta transpersoner och deras närstående, för det måste vi göra, mer än någonsin.
Ta reda på mer om Transammans Öst i Uppsala via Instagramkontot @transammansost.
Jämställdhetsrådet arbetar för att öka medvetenheten om vikten av ett jämställdhetsperspektiv inom alla politikområden, i samtliga styrelser och nämnder. Rådet följer utvecklingen på jämställdhetsområdet inom kommunen och i andra delar av samhället för att kunna sprida ny kunskap inom kommunen. Förutom de förtroendevalda består Jämställdhetsrådet även av externa ledamöter från Uppsala universitet, Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) och civilsamhället.