-Välfärdsbrott är en del av den organiserade brottsligheten och ett hot mot hela vårt välfärdssystem. Genom vårt systematiska arbete har vi lyckats identifiera och stoppa betydande summor som annars hade hamnat i orätta händer. Vi visar att det går att bekämpa den här typen av brottslighet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.
-Jämfört med tidigare år har antalet identifierade felaktiga utbetalningar, återkrav och polisanmälningar ökat markant. Detta visar att kommunens åtgärder nu får genomslag i praktiken, säger Ida Bylund Lindman, hållbarhets- och trygghetsdirektör, Uppsala kommun.
Konkreta resultat av insatserna:
Behov av nationella insatser
Kommunen ser behov av nationella insatser och ökad samverkan mellan myndigheter för att stärka skyddet mot välfärdsbrott.
-Hela samhället måste bli mycket bättre på att arbeta mot välfärdsbrottsligheten för att upptäcka fusk och brottslig verksamhet. Det här är en nationell utmaning som kräver nationella lösningar. Regering och riksdag måste ge kommunerna fler verktyg och bättre förutsättningar för att bekämpa välfärdsbrottsligheten, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.
Kommunen har bland annat pekat på följande behov av insatser på nationell nivå för att stärka arbetet mot välfärdsbrott: