Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Uppsala kommuns arbete mot välfärdsbrott har sparat miljoner

Välfärdsbrottslighet utgör ett allvarligt hot mot samhället. För två år sedan antog Uppsala kommun en handlingsplan mot välfärdsbrott. Nu syns tydliga resultat: fler upptäckta oegentligheter, effektivare kontroller och ökad kunskap inom organisationen.

-Välfärdsbrott är en del av den organiserade brottsligheten och ett hot mot hela vårt välfärdssystem. Genom vårt systematiska arbete har vi lyckats identifiera och stoppa betydande summor som annars hade hamnat i orätta händer. Vi visar att det går att bekämpa den här typen av brottslighet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

-Jämfört med tidigare år har antalet identifierade felaktiga utbetalningar, återkrav och polisanmälningar ökat markant. Detta visar att kommunens åtgärder nu får genomslag i praktiken, säger Ida Bylund Lindman, hållbarhets- och trygghetsdirektör, Uppsala kommun.

Konkreta resultat av insatserna:

  • Ekonomiskt bistånd: Antalet återkravsärenden har mer än fördubblats från 155 till 327 jämfört med 2022, vilket tyder på förbättrade kontrollsystem. Totalt har 2,5 miljoner kronor återkrävts och antalet polisanmälningar har ökat från 13 till 32.
  • Vård- och omsorgsförvaltningen: Återkrav på över 5 miljoner kronor har genomförts. Genom omprövning av beslut har ytterligare 5 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar kunnat undvikas, och 465 000 kronor i utbetalningar har stoppats.
  • Upphandling och avtalsuppföljning: Återkrav på 7,2 miljoner kronor har genomförts, och framtida felaktiga utbetalningar på 12 miljoner kronor har stoppats.

Behov av nationella insatser

Kommunen ser behov av nationella insatser och ökad samverkan mellan myndigheter för att stärka skyddet mot välfärdsbrott.

-Hela samhället måste bli mycket bättre på att arbeta mot välfärdsbrottsligheten för att upptäcka fusk och brottslig verksamhet. Det här är en nationell utmaning som kräver nationella lösningar. Regering och riksdag måste ge kommunerna fler verktyg och bättre förutsättningar för att bekämpa välfärdsbrottsligheten, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

Kommunen har bland annat pekat på följande behov av insatser på nationell nivå för att stärka arbetet mot välfärdsbrott:

  • Bättre informationsdelning: Kommunerna måste inkluderas i den nationella myndighetssamverkan genom uppdaterad lagstiftning som möjliggör effektivare informationsutbyte.
  • Skärpt lagstiftning och tillsyn: Regelverken måste skärpas för att förhindra att kriminella företag får tillgång till offentliga medel.
  • Skydd för tjänstepersoner: En ny brottsrubricering för brott riktade mot offentlig verksamhet behövs för att stärka skyddet mot hot och påtryckningar.

För mer information