Genom skärpta kontroller och ökad kunskap inom organisationen har kommunen kunnat återkräva och stoppa stora belopp:
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, betonar vikten av att bekämpa välfärdsbrottsligheten:
– Välfärdsbrott är en del av den organiserade brottsligheten och ett hot mot hela vårt välfärdssystem. Genom vårt systematiska arbete har vi lyckats identifiera och stoppa betydande summor som annars hade hamnat i orätta händer. Vi visar att det går att bekämpa den här typen av brottslighet, säger han.
Ida Bylund Lindman, hållbarhets- och trygghetsdirektör i Uppsala kommun, ser också positiva effekter av satsningen:
– Jämfört med tidigare år har antalet identifierade felaktiga utbetalningar, återkrav och polisanmälningar ökat markant. Detta visar att kommunens åtgärder nu får genomslag i praktiken, säger hon.
Trots framgångarna anser kommunen att fler insatser även behövs på nationell nivå för att komma åt välfärdsbrotten på riktigt. Kommunens arbete mot välfärdsbrott fortsätter, men de efterlyser nu stöd på nationell nivå för att säkra välfärdssystemet på lång sikt.
– Vi i Uppsala gör vårt, men fler behöver göra mer. Det här är en nationell utmaning som kräver nationella lösningar. Regering och riksdag måste ge kommunerna fler verktyg och bättre förutsättningar för att bekämpa välfärdsbrottsligheten, säger Erik Pelling.
Uppsala kommun lyfter fram tre centrala behov: