Livsmedelskontroll och tillståndsenheten hör till miljöförvaltningen.
Avdelningschef: Maria Edlén
Livsmedelskontrollens uppdrag
Våra inspektörer kontrollerar att livsmedelsföretagare följer regler i livsmedelslagstiftningen så att konsumenterna får säkra livsmedel och inte riskerar att bli vilseledda av maten. Vi har cirka 1 900 anläggningar som vi ska kontrollera.
Vi kontrollerar regelbundet:
- dricksvattenanläggningar som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter
- restauranger och caféer
- foodtrucks och andra mobila verksamheter
- butiker, kiosker
- e-handel
- importörer, grossister, transportörer
- livsmedelstillverkare
- kök i skolor och förskolor, fritidsgårdar och fritidsklubbar
- kök i vård- och omsorg, hemtjänst, träffpunkter
- torghandel, festivaler med matservering med mera.
Vi handlägger även
- anmälningar om registrering av livsmedelsverksamheter
- klagomål, misstänkta matförgiftningar och livsmedelslarm.
Läs om att Starta livsmedelsverksamhet
Läs om livsmedelskontroll och tips till livsmedelsföretag
Tillståndsenhetens uppdrag
Arbetsområden
- serveringstillstånd för alkohol
- tobak
- folköl
- receptfria läkemedel.
Tillståndsenheten handlägger
- ansökan om serveringstillstånd (stadigvarande och tillfälliga)
- anmälan om ändringar i tillstånd (PBI, serveringsyta och serveringstid)
- anmälan om catering, provsmakning, kryddning av snaps, serveringsansvariga, datum för gasker med mera.
Vi ansvarar för tillsyn när det gäller
- ordning i och utanför lokalen
- serveringsansvarig på plats
- berusningsnivå
- ingen servering till märkbart berusade
- ingen servering till underåriga
- ingen alkohol ut från serveringsstället, uteserveringen
- matutbud
- marknadsföring
- serveringstider.
Stora delar av vår tillsyn handlar om information snarare än kontroll.
Läs om tillstånd och regler för alkoholservering.
Läs om tillstånd och regler för livsmedel och försäljning.