Uppsala växer för fullt. Inom 40 år kommer vår befolkningsmängd nästan ha fördubblats. För att vi ska ha en fortsatt levande, hållbar och vacker stad behövs en samsyn i arkitektur- och gestaltningsfrågor.
Målet med arkitekturpolicyn är att alla aktörer i stadsutvecklingen får en gemensam plattform med vissa riktlinjer och huvudbegrepp att förhålla sig till.
Sju begrepp
Arkitekturpolicyn innehåller sju huvudbegrepp:
- Sammanhang – allt i den byggda miljön ingår i en helhet och ska alltid ses i sitt sammanhang. Både i staden som helhet och i den direkta närmiljön.
- Skala – skala handlar om att arbeta i det stora perspektivet med struktur och densitet, men också med detaljer som material, form och färg.
- Grönt – grönskan är ett viktigt element i utvecklingen av en tätare och växande stad. Vi behöver utforma gröna miljöer, stora som små, med hög kvalitet och med långsiktig hållbarhet.
- Befintliga värden – inför varje projekt ska vi tänka över vilka byggnader, träd och karaktärsmiljöer som är värdefulla att bevara och utveckla. Det skapar liv och variation i staden.
- God livsmiljö – arkitektur ska skapa trygga, upplevelserika och stimulerande miljöer för oss. Livsmiljön i Uppsala kännetecknas av hållbar arkitektur med material och metoder som är enkla att underhålla, har lång hållbarhet och åldras vackert.
- Samverkan – för att få bebyggelse med hög arkitektonisk kvalitet behöver många aktörer samverka, till exempel medborgare, byggherrar, kommun och näringsliv. Genom att kommunicera med varandra skapar vi engagemang och delaktighet i byggprojekten.
- Tillgängligt – ett levande och attraktivt Uppsala är en stad för alla, särskilt i våra offentliga rum. All byggd miljö kring parker, gator och torg ska ha en inkluderande gestaltning utan fysiska eller mentala barriärer.