Översiktsplanen redovisar kommunens syn på hur den byggda miljön ska utvecklas. Den är också ett lokalt utvecklingsprogram om tillväxt, klimathot och social sammanhållning.
Miljöbedömningen syftar till att integrera miljöaspekter i översiktsplanen för att främja en hållbar utveckling. Dokumentet identifierar, beskriver och bedömer miljökonsekvenserna om planen genomförs.
Dokumentet innehåller en sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivningen, förordnanden, riksintressen, värdebeskrivningar, planförhållanden, länsstyrelsens granskningsyttrande och kommunfullmäktiges beslut.
Plankartorna visar bland annat mark- och vattenanvändning, natur- och friluftsvärden och kulturmiljöer.
Underlagskartorna visar grund- och ytvatten, ekologiskt känsliga områden, miljöstörande verksamheter, friluftsområden, förordnanden, riksintressen och planförhållanden.
juni 2010
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan för kommunens hela geografiska område. Planen beskriver grunddragen i användningen av mark- och vattenområden. Syftet med planeringen av mark- och vattenområden är att:
- medverka till en ändamålsenlig struktur av bebyggelse, grönområden, kommunikationsleder och andra anläggningar
- främja goda miljöförhållanden och en långsiktigt god hushållning med mark och vattenområden, energi och råvaror
- främja en god livsmiljö utifrån social synpunkt.
Till översiktsplanen hör en aktualitetsförklaring. Den innehåller preciseringar och ställningstaganden till översiktsplanens aktualitet. Aktualitetsförklaringen ger anvisningar för tillämpningen av översiktsplanen och inför kommande revidering.