Samverkan skapar trygghet
Uppsala kommun samverkar med polisen. Polisen har ökat sin närvaro i Gränby, Kvarngärdet och Löten och pratar mycket med unga som de möter, för att skapa goda relationer och trygghet.
Polisen har även ökat sin närvaro kring skolorna och satt upp bevakningskameror i området.
Uppsala ungdomsjour samordnar ett brotts- och drogförebyggande arbete som utgår från samverkan kring grupper och individer. Arbetsmetoden heter SSPF och är till för att bygga en brygga mellan elever, föräldrar och myndighet. I det arbetet är polisen en självklar partner.
Effektiv samordning för trygghet, EST
En viktig del för Uppsala kommuns trygghetsarbete är den kunskapsbaserade metoden Effektiv samordning för trygghet, EST. Varje vecka tas gemensamma lägesbilder fram av kommun, polis och fastighetsägare. Lägesbilderna baseras på veckovisa kartläggningar och analyser där de lokala problemens omfattning, struktur och utveckling identifierats. De insatser som genomförs planeras och styrs sedan utifrån lägesbilderna.
Inom EST ingår även att mobila väktare som kan ta sig till olika områden i staden beroende på hur läget ser ut just den veckan. De har möjlighet att röra sig obehindrat i hela kommunen och åker till olika platser utifrån uppkomna händelser och lägesbild som görs inom EST varje vecka .
Gruppvåldsintervention, GVI
Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. I Uppsala kommun samarbetar kommunen, polisen och kriminalvården inom GVI.
Arbetet med GVI i Uppsala är ett samarbete mellan
- Uppsala kommun
- Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta
- Kriminalvården Region Mitt.
Sedan november 2021 samarbetar aktörerna för att metodiskt och med förenade krafter minska och förebygga det dödliga våldet i Uppsala.