Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Ekologisk och klimatsmart mat

År 2023 ska alla livsmedel som Uppsala kommun köper vara ekologiska. Det gäller både verksamheter som kommunen driver själva och verksamheter som kommunen betalar för. År 2030 ska klimatpåverkan vara högst 1,25 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo livsmedel som kommunen köper.

Maten vi äter står för cirka 25 procent av en persons klimatpåverkan och vad vi äter gör stor skillnad. Till exempel rött kött och chark i stora mängder är negativt både för hälsan och för klimatet då det är resurskrävande att framställa och bidrar till stora växthusgasutsläpp.

Vi serverar mer ekologisk och klimatsmart mat

Här är några exempel på hur kommunen arbetar för servera mer hållbar mat.

Hållbar mat i förskolor, skolor, seniorrestauranger och boenden

Hållbar mat kräver en helhetssyn där alla delar hänger ihop. Därför jobbar kommunens måltidsservice brett för att skapa hållbara måltider med

  • ekologisk mat
  • mat med låg klimatpåverkan
  • minskat matsvinn
  • minskad plastanvändning
  • lägre påverkan på elnätet genom eleffektsmart beteende i köket. 

Måltidsservice gör även annat för att främja hållbara måltider, som att ordna temaveckor, klimatmärka menyer i gymnasieskolorna, delta i forskningsprojekt, arbeta för smarta livsmedelsupphandlingar och skapa goda samarbeten.

Läs mer om Måltidsservice arbete med hållbara måltider.

Se en film om hur skolkök jobbar med att minska matsvinnet och hur de energieffektiviserar.

Vi ställer krav i avtal för livsmedelsinköp

Kommunen har avtal för livsmedelsinköp med olika företag. I avtalen ställer kommunen krav på att vissa livsmedel ska vara ekologiskt märkta, rättvisemärkta eller ha annan hållbarhetsmärkning. Kommunen ställer även krav på att företagen har ett aktivt miljöarbete och till exempel jobbar med att förhindra och minska matsvinn.

Statistik och uppföljning visar hur det går

Måltidsservices uppföljning visar att klimatpåverkan från deras inköpta livsmedel år 2023 var 1,5 kilo koldioxidekvivalenter per kilo inköpt livsmedel.

2023 var 51 procent av kommunens inköpta livsmedel ekologiska.

Se mer statistik om ekologisk och klimatsmart mat på Miljöbarometern.

Du kan minska klimatpåverkan från maten

Djuren, naturen, andra människor och du själv. Alla skulle må bättre av en mer klimatanpassad kost.

Få tips och mer kunskap kring hållbara matvanor.

Företag och organisationer kan minska matens klimatpåverkan

  • Minska matsvinnet vid till exempel fika, luncher och middagar.
  • Köp och bjud på mer växtbaserad mat. Läs mer i WWF:s olika matguider.
  • Uppsala kommun har tagit fram en webbaserad utbildning. Den tar bara 25 minuter och är öppen för alla som är intresserade av att lära sig mer om matens påverkan på klimatet. Kursen ger dig konkreta verktyg som du kan använda dig av på jobbet och hemma.Gör utbildningen Mat och klimat .
  • Uppmuntra företagets kunder att välja mer klimatsmarta varor om ni säljer eller serverar livsmedel. Till exempel genom att synliggöra klimatsmarta varor mer och märka era menyer med hur mycket utsläpp måltiderna ger.
  • Projektet Klimatfärdplan Uppsala tog fram en modul för livsmedel. I den finns förslag på åtgärder inom hela livsmedelskedjan, till exempel för jordbrukaren, butiken och konsumenten. Läs mer i Klimatfärdplan Uppsalas modul Livsmedelskedjan. (PDF, 2 MB)

Relaterade styrdokument

Läs Miljö- och klimatprogrammet.