Fossilbränslefria fordon och transporter
År 2023 ska kommunens egen fordons- och maskinpark och upphandlade transporter vara fossilbränslefria. De entreprenader som kommunen har upphandlat ska vara fossilbränslefria 2027.
En förutsättning för att nå ett klimatneutralt Uppsala 2030 är att sluta använda fossila bränslen, på alla sätt som är möjliga. Utsläpp från trafiken är en av de största utsläppskällorna.
Vi säkrar fossilbränslefria fordon och transporter
Kommunens personbilar och lätta lasbilar kan köra fossilfritt
Alla kommunens personbilar och lätta lastbilar kan redan köra på fossilfritt bränsle. Och när vi köper nya bilar är det ett grundläggande krav. Av kommunens egna arbetsmaskiner kan över 70 procent drivas fossilfritt. Majoriteten av kommunens tunga fordon kan köras på fossilfri diesel eller gas. Uppsala kommun följer utvecklingen noga för att kunna ställa om tunga fordon och arbetsmaskiner till fler fossilfria alternativ.
Vätgas och snabbladdning för tunga fordon
Uppsala Vatten har fått 48 miljoner kronor från Energimyndigheten för att tillsammans med Vattenfall bygga en station för vätgastankning och snabbladdning av tunga fordon. Investeringen ska bidra till att påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Stationen byggs med start i början av 2023 och planeras vara i drift under 2024. All vätgas som säljs på stationen kommer att levereras med lastbil utifrån. Uppsala Vatten ser även över förutsättningarna för att på sikt producera egen vätgas.
Transportservice samordnar transporter
Uppsala kommuns interna distributionscentral, Transportservice, samordnar transporter av gods, internpost, biblioteksböcker och matleveranser till kommunens verksamheter. På så sätt minskar antalet transporter, antalet körda kilometer och därmed utsläppen. Trafiksäkerheten ökar också när betydligt färre tunga fordon behöver köra in på skolor och äldreboenden.
Transportservice utreder också innovativa metoder för att minska antalet transporter, till exempel sensorer som känner av om det finns post att hämta i postfacken runt om i kommunens verksamheter.
Att cykla med posten minskar utsläppen
Ett annat exempel för att minska antalet transporter med bil är en lådcykel för att transportera post. Att välja cykeln i stället för bilen gör att kommunens utsläpp av koldioxid minskar. Lådcykeln är smidig att ta sig fram med på stan och kan parkeras där det är trångt och även på platser där bilar inte får parkera. Det gör jobbet enklare och mer tidseffektivt.
– Den största fördelen är att cykeln inte släpper ut några avgaser. Den lilla el den förbrukar när batteriet laddas är försumbar i sammanhanget, säger Jessica Paulsen, som är chef på kommunens transportservice.
Statistik och uppföljning visar hur det går
År 2023 kunde 100 procent av kommunens personbilar och lätta lastbilar köra på fossilfritt bränsle. På Miljöbarometern finns mer statistik om kommunens egna fordon.
Se hur många av kommunens personbilar och lätta lastbilar som kan köra på fossilfritt bränsle.
Se hur stor del av bränslet som tankas i kommunens personbilar och lätta lastbilar som är förnybart.
Du kan resa mer hållbart
Hur du väljer att resa i vardagen påverkar
- miljön
- ekonomin
- trängseln i trafiken.
Därför är det bra att tänka på hur du väljer att resa till arbetet, skolan eller affären. Även dina semestervanor kan göra stor skillnad för klimatet.
Här finns tips på vad du kan göra för att resa med lägre klimatpåverkan.
Ditt företag eller din organisation kan resa mer hållbart
- Gå från fossila drivmedel till eldrift eller andra förnybara drivmedel.
- Samordna transporter och resor för att minska den totala körsträckan.
- Öka antalet resfria möten och underlätta för distansarbete.
- Bli en cykelvänlig arbetsplats. Läs om Cykelvänligast.
- Utbilda i effektiv körteknik.
- Formulera en resepolicy som prioriterar fossilfria sätt att resa först, till exempel cykel och kollektiva färdmedel, som buss och tåg.
- Inför ett klimatväxlingsprogram för resor. Sätt ett pris på era koldioxidutsläpp i samband med resor och låt pengar hamna i en pott som går till klimatinsatser, antingen inom eller utanför organisationen.
Om ditt företag eller din organisation äger en fastighet, parkeringsyta eller mark kan ni installera en laddstation. Det kan också vara en lönsam affär om ni gör den offentlig.
Läs mer om att installera laddstationer.
Om ditt företag använder eller kör godstransporter kan ni gå med i Uppsala klimatprotokolls fokusgrupp för hållbara godstransporter.
Läs mer om Uppsala klimatprotokoll.