Miljö- och hälsofarliga ämnen
Uppsala kommun ska minska miljö- och hälsofarliga ämnen i upphandlade och inköpta varor, tjänster och entreprenader.
Människor, djur och växter utsätts för farliga ämnen som sprids när varor, kemiska produkter och material
- tillverkas
- används
- blir till avfall.
För att skydda människors hälsa och den biologiska mångfalden behöver spridningen av farliga ämnen förebyggas och minska. Att minska miljö- och hälsofarliga ämnen i kommunens upphandlade varor och tjänster är en viktig del i att nå målet om en giftfri miljö 2050. Kommunen bidrar till att öka efterfrågan på varor och tjänster utan gifter när vi gör upphandlingar som kräver det.
Vi minskar hälso- och miljöfarliga ämnen
Vi ställer krav i upphandlingar
Kommunen ställer krav på en godkänd miljömärkning av
- varor som vi köper in
- varor som används i tjänster som köps in.
Det gör vi för att minska miljö- och hälsofarliga ämnen i samhället.
Kommunen ställer krav på miljömärkningar inom bland annat
- lokalvård
- tvätteritjänster
- textilier
- färghandelsvaror.
Där det inte finns miljömärkningar ställer kommunen ofta krav på att varor inte ska innehålla specifika miljö- och hälsofarliga ämnen, till exempel bisfenol A i livsmedelsförpackningar och PFAS i köksutrustning. Det är särskilt viktigt att kommunen ställer krav på att inköpta varor och tjänster som barn och unga kommer i kontakt med inte innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen.
Minimera farliga ämnen i byggmaterial
Det kommunala bolaget Uppsalahem arbetar aktivt med att minimera miljö- och hälsofarliga ämnen i byggmaterial. Alla nybyggda hus är miljöcertifierade. Det innebär bland annat att byggvaror granskas för att undvika miljö- och hälsofarliga ämnen. Frodeparken är det första huset i Uppsala med Svanenmärkta hem. I ett Svanenmärkt hus har miljö- och hälsofarliga ämnen uteslutits från byggmaterialet.
Läs mer om Uppsalahems arbete.
Statistik och uppföljning visar hur det går
Etappmålet om miljö- och hälsofarliga ämnen följs upp varje år inom ramen för kommunens uppföljning av alla program och handlingsplaner. Kommunen utvecklar hur vi ska mäta och föra statistik över uppföljningen.
En annan fråga inom området miljö och hälsodalriga ämnen är luftkvalitet. I centrala Uppsala följer vi hur luftkvaliteten utvecklas.
På Miljöbarometern kan du följa utvecklingen.
Du kan göra mycket för att minska mängden miljö- och hälsofarliga ämnen
- Köp miljömärkta varor, som Svanen, EU-blomman, Bra Miljöval och TCO Certified.
- Välj ekologisk mat.
- Använd glas och porslin när du värmer mat och dryck.
- Tvätta inte bilen ute på gatan. Läs mer om hur du tvättar bilen på bästa sättet för miljön.
- Återvinn gammal elektronik.
- Kemikalieappen är ett verktyg där du kan få information om farliga kemikalier i produkter från företag. Läs mer om Kemikalieappen.
Ditt företag kan göra mycket för att minska miljö- och hälsofarliga ämnen
- Be alltid om information om varan innehåller farliga ämnen, när företaget köper in varor för eget bruk eller varor och material för vidareförsäljning. Ställ krav på att varor och material som ni köper in inte innehåller särskilt farliga ämnen.
- Informera era kunder om vilka miljö- och hälsofarliga ämnen som ingår i era produkter och varor, och hur de ska användas och återvinnas säkert. Se till att det finns information om innehållet som kan nå konsumenter och avfallshanterare.
- Välj miljömärkta produkter som Svanen, EU-blomman, Bra Miljöval och TCO Certified när det går.
- Välj ekologiskt så långt som möjligt när företaget köper mat.
- Sätt upp mål och kommunicera ert kemikaliearbete i företagets hållbarhetsredovisning.
- Skaffa ett system för att hålla koll på vilka kemiska ämnen som ni använder i er verksamhet och som ingår i era produkter eller varor. Ett elektroniskt system kan underlätta.
- Sortera ut farligt avfall för omhändertagande.
- Om företaget tillverkar varor och material: Byt till annat material, annan funktion och teknik eller andra ämnen med mindre farliga egenskaper om ni använder kemiska ämnen med särskilt farliga egenskaper.
Källa: sverigesmiljomal.se
Relaterade styrdokument
Åtgärdsprogram för kvävedioxid