Minska utsläppen när vi bygger
Uppsala kommun ska varje år minska sina utsläpp av växthusgaser från genomförda projekt inom bygg och anläggning för att se till att kommunen är klimatneutral 2030. Målet handlar både om kommunens egna projekt och projekt som genomförs genom markanvisning.
Bygg och anläggning är en stor del av Uppsalas klimatpåverkan, precis som i andra städer. När Uppsala växer är det viktigt att kommunen arbetar aktivt med att minska klimatpåverkan från bygg och anläggning. Det handlar bland annat om att så långt det är möjligt
- använda befintliga byggnader
- bygga om i stället för att bygga nytt
- bygga med mindre mängd material
- välja material med låg klimatpåverkan.
Kommunen arbetar också med att
- minska avfall
- återanvända byggmaterial
- minska utsläpp från byggtransporter och maskiner genom att minska behovet av transporter och använda förnybara bränslen.
Vi minskar utsläppen när vi bygger
Med sikte på klimatpositiva stadsdel i Rosendal
Rosendal ska bli en klimatpositiva stadsdel. Det betyder att de ska byggas med minimalt klimatavtryck. Projektet beräknar utsläppen av koldioxid på ett systematiskt sätt för varje enskild del, och utifrån det ser hur utsläppen kan minimeras.
Det handlar bland annat om att använda
- till exempel trä i stället för betong
- maskiner och transporter under byggprocessen med så liten klimatpåverkan som möjligt.
Klimatsmart byggteknik i Södra Gunsta
I Gunsta består marken till stor del av lera som inte är stark nog att bygga på. Men i stället för att fylla upp marken med stora mängder betong används en annan metod som ger minskad klimatpåverkan. Förenklat går metoden ut på att lägga ned tygremsor i marken som leder bort vattnet från leran. Stenkross läggs sedan ovanpå marken och tyngden gör att marken packas. Stenkrossen kan sedan återanvändas ytterligare en gång när gatorna byggs ut.
Samordnade byggtransporter och återbruksbutik för byggmaterial
Sedan 2018 har Uppsala ett bygglogistikcenter som samordnar transporter till och från byggprojekten i Rosendal, Ulleråker och Östra Sala backe. Genom att samordna transporterna minskar antalet byggtransporter i staden. Uppföljningar visar att samlastningen har minskat koldioxidutsläppen med drygt 80 procent jämfört med om byggmaterialet körts direkt till respektive byggplats.
Bygglogistikcentret ger också många andra positiva effekter, till exempel
- en kraftig minskning av byggtrafik på allmän väg
- ökad trivsel för boende och företagare
- god arbetsmiljö för byggaktörerna
- ökad leveransprecision
- kortare byggtider
- minskat materialsvinn.
I mars 2023 lanserade Bygglogistikcenter sin nya återbrukstjänst. Syftet är att bidra till att minska klimatpåverkan i byggprojekt och inspirera fler byggaktörer att tänka cirkulärt. Kommunen har även som mål att förebygga avfall. Genom att vårda de produkter som redan producerats och ge dessa en andra chans minskar uttaget av nya råvaror. I den nya återbruksbutiken kan både privatpersoner och företag handla material. Bakom satsningen står Wiklunds i samarbete med Uppsala kommun.
Läs mer om Bygglogistikcenter.
Vi återanvände material vid upprustningen av Stadshuset
När Stadshuset byggdes om återanvändes material från rivningen. Det var positivt både för ekonomin och klimatet. Många tidstypiska inredningsdetaljer med kulturvärde återanvändes eller sparades inför kommande renoveringar, till exempel
- fönsterbågar av teak
- emaljplåtar på fasaderna
- koppartak
- spiraltrappor
- armaturer.
Samverkan med privata byggaktörer i Uppsala klimatprotokoll
Inom ramen för det branschöverskridande nätverket Uppsala klimatprotokoll arbetar Uppsala kommun tillsammans med privata byggaktörer för minskad klimatpåverkan från byggbranschen. Fokusgruppen Klimatneutral byggnation och anläggning hanterar frågor ur ett brett perspektiv inom exempelvis
- byggmaterial
- återbruk
- klimatberäkningar.
Fokusgruppen arbetar bland annat med att minska klimatpåverkan från betong och byggplast och med att öka andelen byggnader i trä. En viktig uppgift är att hitta metoder och verktyg för att på ett bättre och likvärdigt sätt kunna mäta hur stora utsläppen av växthusgaser verkligen är i byggprocessen. Fokusgruppen har också tagit fram en gemensam färdplan för minskad klimatpåverkan från bygg och anläggning.
Statistik och uppföljning visar hur det går
Etappmålet för bygg och anläggning följs upp varje år inom ramen för kommunens uppföljning av alla program och handlingsplaner. Kommunen utvecklar hur vi ska mäta och föra statistik över uppföljningen.
Du kan minska klimatpåverkan från ditt boende
Din bostad påverkar klimatet på flera olika sätt. Bland annat sker växthusgasutsläpp när du värmer upp ditt hus. Allt material som hus byggs av har också en klimatpåverkan. Det finns mycket som du kan göra för att minska klimatavtrycket.
Ditt företag eller din organisation kan minska klimatpåverkan från bygg och anläggning
- Bygg inte nytt. Utvärdera om behovet av att bygga nytt kan ersättas med befintliga byggnader eller andra lösningar.
- Bygg om. Anpassa och justera befintligt för att minimera det som behöver byggas nytt.
- Bygg klimatsmart. Det som byggs nytt bör alltid optimeras ur ett livscykelperspektiv. Använd mindre mängd material och välj material med låg klimatpåverkan.
- Minska avfall och återanvänd byggmaterial där det är effektivt och designa för att öka återanvändning och flexibilitet.
- Minimera utsläpp från transporter och maskiner. Planera så att resursanvändningen minimeras och även behovet av transporter.
- Använd bränslen med en låg klimatpåverkan.
- Energieffektivisera genom minskat behov av uppvärmning och kyla och minska användningen av fossila bränslen.
Projektet Klimatfärdplan Uppsala har tagit fram en modul med fördjupade förslag på vad ditt företag kan göra för att minska klimatverkan från bygg och anläggning. Läs modulen för bygg och anläggning.
Om ditt företag arbetar med bygg och anläggning kan företaget gå med i Uppsala klimatprotokolls fokusgrupp för bygg och anläggning. Läs mer om Uppsala klimatprotokoll.