Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Hållbar konsumtion

En tredjedel av alla kläder som köps används aldrig. Samtidigt orsakar en polyesterklänning lika mycket koldioxidutsläpp som 89 kilometer bilkörning med en medelstor bensinbil. Hur kan vi hitta mer klimatsmarta sätt att använda saker? Och vad behöver samhällets stora aktörer och företag göra för att främja hållbar konsumtion?

Vår konsumtion orsakar varje år utsläpp på åtta ton koldioxid per svensk, enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna. Enligt beräkningar behöver vi ligga på en till två ton koldioxid för en bebolig planet framöver.

Att använda de resurser vi redan har, att återvinna och återanvända material är något vi behöver bli bättre på. Det är en omställning som vi som individer behöver göra, tillsammans med samhällets stora aktörer, det gäller allt från kläder till elektronik och byggmaterial.

Så kan du minska ditt klimatavtryck från konsumtion

  • Laga och vårda dina saker så att de håller längre.
  • Låna, hyr och dela. Det finns många tjänster idag där du kan hyra till exempel en elektronisk häcksax och partytält, sånt som du inte använder så ofta och inte behöver äga själv. Gå ihop med grannarna och dela saker med varandra.
  • Köp begagnat.
  • Köp återvunnet. Finns det inte, fråga efter återvunnet i butiken. Fråga också hur lätt eller svårt det är att återvinna det nya du köper. Som konsument kan du göra stor skillnad.
  • Återvinn ditt avfall. Genom att återvinna ser du till att mindre nytt material produceras. Här hittar du återvinningscentraler i Uppsala och allt du behöver veta om hur du sorterar ditt avfall.

Ett tips specifikt om elektronik: Tillverkning av nya elektronikprodukter är kostsamt för miljön. Men det är inte alltid du gör miljön en tjänst genom att köpa begagnat. Energikrävande produkter som kyl och frys är bättre att köpa nya, om inte produkten har energiklass A vill säga. Vissa produkter slukar mer energi än andra, till exempel stationär dator och vitvaror. Välj därför produkter med låg energiförbrukning. I surfplattor, mobiltelefoner och bärbara datorer finns det värdefulla metaller. Tänk på att inte byta ut dessa produkter i onödan utan satsa istället på produkter som håller länge.

Träffa Uppsalaborna Yasmin och Maria som tar små och stora steg för mer hållbara konsumtionsvanor.

Se popartisten Marlene inreda sin studio hållbart, så som forskningen säger att du ska göra.

Så underlättar kommunen för dig och din hållbara konsumtion

Konsument Uppsala

Konsument Uppsala erbjuder kostnadsfri upplysning och rådgivning i konsumentärenden. Det kan bland annat handla om frågor om telefonabonnemang, avtalsskrivning, bilköp och reklamationer.

Konsumentrådgivningen kan också hjälpa dig göra miljö- och klimatsmarta val när du handlar och svara på frågor om vad som gäller när du till exempel handlar second hand.

Genom att ha kunskap om sina rättigheter och skyldigheter som konsument kan vi alla bidra till att få en mer hållbar konsumtion. Tänk igenom dina inköp noga: då minskar du risken för felköp.

Läs mer om Konsument Uppsala.

Återbruket

Återbruket är en second hand-butik som samarbetar med det kommunala avfallsbolaget Uppsala Vatten. Återbruket hämtar återanvändbara saker som har lämnats på återvinningscentraler i Uppsala och säljer dem i butik. I butiken hittar du möbler, inredning, köksgeråd, porslin, cyklar, böcker, kläder och leksaker. Även verktyg och byggvaror.

Läs mer om Återbruket.

Cirkulärt Uppsala

Det kommunala avfallsbolaget Uppsala Vatten har tagit fram checklistor och tips till hyresvärdar, bostadsrättsföreningar, företag och organisationer kring hur de kan bli bättre på att sortera avfall, återbruka och spara vatten.

Se tips och checklistor på cirkulartuppsala.se.

Det här behöver Uppsala som samhälle göra framöver

Samhället behöver lämna slit- och slängtänket för att gå över till en cirkulär ekonomi. I den cirkulära ekonomin används prylar, material och resurser så länge och så effektivt som möjligt så att samhällets behov av nya resurser minskar. Det handlar om att skapa förutsättningar för att återanvända produkter och att återvinna material och att hyra produkter istället för att köpa, eller att äga produkter tillsammans. För att nå dit krävs ett samspel mellan olika aktörer i samhället. Företagen behöver designa produkter så att de går att reparera och återvinna och offentliga verksamheter behöver efterfråga sådana produkter och tjänster.

Andra sidor om hållbar livsstil

Läs mer om hållbart resande.

Läs mer om hållbara matvanor.

Läs mer om hållbart boende.