Utveckling av Uppsalas konstmuseum med AI och språkanalys
Varför:
När kultur-, idrotts - och fritidsförvaltningen arbetade med utvecklingen av Uppsalas konstmuseum och dess verksamhet hade de ett behov att förstå vad medborgarna kände inför och efterfrågade i ett nytt konstmuseum på Uppsala slott. Genom att få in Uppsalas tankar kring utvecklingen skulle de kunna forma ett underlag som möjliggjorde för att planera relevanta insatser och åtgärder på ett effektivt sätt.
Vad:
Lösningen blev ett samverkansprojekt mellan kultur-, idrotts - och fritidsförvaltningen och uppstartsbolaget Parlametric. Företaget erbjuder en plattformslösning som kan samla omfattande mängder data genom AI-teknik och avancerad språkanalys. Detta gör att man kan få insikter om vad som sägs av allmänheten i olika kanaler, så som sociala media, nyheter, dagstidningar med mera.
I det här fallet blev det en form av medborgardialog med syfte att fånga in data i form av upplevelser och tankar om ämnet bland invånare. Det gav möjlighet att genom smart teknik fånga och konkretisera trender och uppfattningar om konst, museum och hur dessa vill upplevas.
Hur:
Kultur-, idrotts - och fritidsförvaltningen påbörjade sitt samarbete med Parlametric genom Ignite Publics matchningsprocess. Det pilotprojekt som formades gav ett omfattande underlag inför vidare utveckling av museet och dess verksamhet på Uppsala slott. Utöver det bidrog projektet med värdefulla insikter om hur ny teknik och metoder kan användas i medborgardialoger för att skapa en hållbar samhällsutveckling.
Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och Konstmuseet
Avslutat
Kultur och fritid – Konst, kultur och sevärdhete
Parlametric och Ignite Public