Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Relationer för hållbar tillväxt

Uppsalas näringsliv kan förenklat delas in i tre delar: exportindustri, affärstjänster och vardagliga verksamheter. De är starkt beroende av varandra och påverkar på olika sätt tillväxten i antal arbetstillfällen och omsättning, och affärerna och relationerna mellan dem skapar en hållbar tillväxt för hela Uppsala.

Uppsala har fyra starka fokusbranscher som ständigt växer och bidrar till samhällets utveckling. Nu stärks dessa branscher genom klusterutveckling för att underlätta samarbete och attraktion av till exempel talang och kapital. De kunskapsintensiva arbetsplatserna i kommunen finns inom flera olika branscher. Life science, grön utveckling och digital utveckling dominerar. Tillväxten inom de kunskapsintensiva företagen bidrar till att utveckla och bredda övriga branscher inom näringslivet inklusive besöksnäringen och bidrar till samhällets utveckling. Samordnande och klustertänk inom de kunskapsintensiva branscherna ger ringar på vattnet även för övriga branscher och företag.

Uppsala fyra fokusbranscher

Digital utveckling

I takt med snabb digitalisering av samhället har Uppsala etablerat sig som en viktig nod för digital innovation och teknik. Det digitala utvecklingsklustret i Uppsala erbjuder en mångsidig och dynamisk miljö för företag att växa och utvecklas inom den digitala ekonomin. Klustret inkluderar företag inom mjukvaruutveckling, IT-tjänster, spelutveckling och IT-säkerhet. Uppsala universitets framstående institutioner för datavetenskap förstärker klustrets dynamik genom att generera banbrytande forskning och attrahera talanger inom tekniksektorn.

– Att samarbeta, dela kunskap och dra nytta av varandras styrkor för att navigera i den snabba utvecklingen är inte bara kraftfullt, det är avgörande. Tack vare vår gemenskap skapas en hållbar tillväxt och pågående innovation som gynnar hela regionen, säger Linda Pampman, affärenhetschef Frontwalker Group i Uppsala, styrelsemedlem i ICT Uppsala och engagerad i uppstarten av Kvinnligt nätverk inom Tech.

Grön utveckling

I Uppsala finns många företag med lösningar på världens hållbarhetsutmaningar. Klustret för grön utveckling omfattar företag med hållbarhet som affärsidé. Företag inom energi, miljö, klimat, biologisk mångfald eller cirkulär ekonomi. Med starka band till akademisk forskning och med hög ambition i Uppsalas klimatomställning fortsätter grön utveckling att vara en drivkraft för tillväxt och förändring i staden. Uppsala kommun satsar på att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt branschkluster inom grön utveckling, där företag, universitet och kommunen tillsammans bygger en dynamisk miljö som lockar talanger och investeringar.

– Generellt är det svårare för små startups att attrahera kompetens från större trygga företag då risken och osäkerheten anses högre. Men genom att samarbeta kan de skapa samma tyngd, säger Jonas Wamstad, CMO, Drupps Sweden AB.

Är ni ett företag inom grön utveckling och vill vara med i satsningen? Anmäl dig här så får du inbjudan till kommande träffar.  

Life science

Uppsala är en global ledare inom life science med en lång historia av banbrytande medicinsk forskning och företag. Närheten till akademisk forskning, tillgång till kompetent arbetskraft och ett gynnsamt affärsklimat främjar samarbete och innovation. I klustret finns aktörer inom bioteknik, läkemedel, medicinteknik och e-hälsa tillsammans med framstående forskning inom Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Stiftelsen STUNS Life science har uppdraget att kontinuerligt utveckla samarbetet mellan Uppsala universitet, näringslivet och offentliga organisationer:

– Nya företagsidéer behöver en god infrastruktur och ett sammankopplat innovationsstöd för den bästa tillväxtresan. Vi samlar företag som vill samma sak, som gemensamt vill lösa viktiga samhällsutmaningar som leder till ekonomisk tillväxt. Vi drar dessutom vinning av Uppsalas smådriftsfördelar samt de stordriftsfördelarna som hela huvudstadsregionen erbjuder, säger Björn Arvidsson, verksamhetsansvarig, STUNS Life science.

Besöksnäring

Uppsala är en plats för affärer, innovation och en destination för turism och kultur. Staden är stark när det gäller internationella och nationella kongresser och möten, ofta kopplade till akademin. Besöksnäringen omfattar hotell, restauranger, besöksmål, upplevelse- och evenemangsarrangörer och kulturella institutioner. Med sin rika historia, kulturella arv och vackra natur lockas besökare från hela världen. Besöksnäringen spelar en avgörande roll för Uppsalas attraktivitet och bidrar till ekonomisk tillväxt och sysselsättning, och till att skapa en levande plats för Uppsalabor och besökare.

– Det finns ett stort intresse för Uppsala och Sverige från många internationella marknader. Vårt lokala värdskap är otroligt viktigt och att vi tillsammans levererar en helhetsupplevelse för våra besökare. Många aktörer inom besöksnäringen i Uppsala är aktiva på en gemensam arena med god samverkan, säger Helena Bovin, marknadschef Destination Uppsala.

Uppsalas kluster

I ett lokalt kluster förbättrar aktörerna inom näringsliv, akademi och samhälle sina förutsättningar att utvecklas genom samarbete, dialog, kunskapsutbyte och nya möjligheter tillsammans. I dag finns till exempel Uppsala Business park, Green Innovation Park och Uppsala Science Park med anpassade fastigheter för forskning, utveckling och högteknologisk produktion.

I Främre Boländerna, strax intill stadskärnan, pågår dessutom utveckling av fastigheter specialanpassade för innovation och coworking. Området rymmer redan världsledande life science-bolag och den unika innovationshubben Testa Center. Företag som etablerar sig här får tillgång till nya samarbeten, utvecklingsmöjligheter och global industriell kompetens. Inflyttning beräknas ske under 2026.

I Uppsala Business Park pågår arbete med en ny detaljplan som kan ge 12 000 nya arbetstillfällen och en helt ny och mer öppen stadsmiljö i västra Fyrislund. Strax söder om Uppsala planeras dessutom ett av Sveriges hittills största stadsbyggnadsprojekt - ett nytt A-läge med ett varierat innehåll av arbetsplatser för företagsetableringar inom kontor, Uppsalas fokusbranscher och samhällsservice, handel och bostäder.