Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så arbetar vi med: Nationella minoriteter

Det finns fem nationella minoriteter i Sverige: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, de samiska språken, finska och meänkieli.

Vårt mål:

Att kommunen ligger i framkant i Sverige när det gäller det minoritetspolitiska arbetet.

I Uppsala kommun bor och verkar människor från alla nationella minoriteter. Det här är en sida som beskriver vilka rättigheter de nationella minoriteterna har och vilka skyldigheter Uppsala kommun har att uppfylla dem. Det gäller exempelvis modersmål i skolan, äldreomsorg, service på ditt nationella minoritetsspråk och vilket stöd kommunen ger till nationella minoritetsföreningar.

Dina rättigheter som nationell minoritet

Det finns fem nationella minoriteter och minoritetsspråk i Sverige. Du som tillhör en nationell minoritet har särskilda rättigheter och Uppsala kommun har särskilda skyldigheter att uppfylla dessa.

För dig som tillhör nationella minoriteten sverigefinnar

Uppsala kommun ingår i förvaltningsområdet för finska. Det betyder att sverigefinnar har ytterligare rättigheter i kommunen. Till exempel gällande förskola och äldreomsorg.

För dig som tillhör nationella minoriteten romer

Uppsala kommun har under flera år arbetat med förstärkta insatser för den nationella minoriteten romer. På den här sidan hittar du information om samhällsvägledning och Kafé Romano, bland annat.

Om modersmål i förskolan och skolan

Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt att få modersmålsundervisning i sitt nationella minoritetsspråk.

För nationella minoriteters föreningar

Föreningslivet är viktigt för Uppsalas arbete med nationella minoritetsrättigheter. Här berättar vi mer om hur föreningar kan söka stöd för sin verksamhet.

Kontakta kommunen på ditt nationella minoritetsspråk

Kontaktcenter är din väg in till kommunen.

Se alla

Se även

  • Så arbetar vi med:

    Mänskliga rättigheter

    Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.