Resandefolkets högtidsdag firas 29 september
Resandefolket är tidiga invandrare i Sverige och en del av landets historia. Det finns uppgifter om att en första grupp kom till Stockholm 29 september 1512. Därför firas resandefolkets högtidsdag 29 september.
Program
- I år firas resandefolkets högtidsdag på Kulturpunkten i Gottsunda 16.00–19.00. Det är fri entré och vi bjuder på lättare förtäring.
- Invigning av utställningen De assimilerade (För bokad visning av utställningen, kontakta mattias.rosendahl@uppsala.se)
- Invigningstal av Patrik Hedlund, kulturnämndens vice ordförande
- Samtal med konstnären Robin Tinglöf
- Musik med trubaduren Sonny Johansson
- Tipsrunda
En nationell minoritet
Resandefolkets historia startade för ungefär 1 500 år sedan när ett nomadfolk började vandra från Indien. För cirka 900 år sedan kom de till Europa via Balkan. 2000 erkändes resandefolket som den största och äldsta gruppen i minoriteten romer och är därmed en nationell minoritet i Sverige. Men resandefolket är en heterogen grupp. Vissa känner stark samhörighet med romerna medan andra upplever att de har en egen resandeidentitet.
Romers rättigheter är mänskliga rättigheter
Uppsala kommun har varit en utvecklingskommun för romsk inkludering och fortsätter arbeta för att stärka den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter.
För att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och romsk inkludering har Uppsala kommun ett samarbete med föreningen Fredens Hus.
Uppsala kommun tillsammans med föreningen Fredens Hus fortsätter att samverka samt genomföra och utveckla arbetet för att stärka romers mänskliga rättigheter och öka kunskapen om romers livsvillkor.
Tillsammans med Fredens Hus genomförs flera insatser; workshops i skolor, kompetenshöjande insatser personal, publika program och ungdomsträffar.
Just nu visas en miniutställning med tema de nationella minoriteterna i Sverige och med särskild fokus på den nationella minoriteten romers rättigheter på biblioteken i Uppsala (är på turné till olika bibliotek i Uppsala under året).
Det är en utställning som ungdomar själva skapat under sommaren tillsammans med föreningen Fredens Hus pedagog och den visades i Uppsalas stadskärna i somras. Ungdomarna gav också en stadsvandring i centrala Uppsala med fokus på nationella minoriteter.
Du som är ung och vill veta mer om dina minoritetsrättigheter
Tillsammans med Fredens Hus genomför kommunen träffar och aktiviteter riktade till ungdomar som tillhör alla de nationella minoriteterna. Uppsala kommun vill gärna komma i kontakt med ungdomar som är intresserade av att öka kunskapen om sina minoriteters rättigheter.
Information om träffar och aktiviteter för ungdomar som tillhör de nationella minoriteterna finns på Fredens Hus webbplats fredenshus.se .
Du är också välkommen att höra av dig till Uppsala kommun. Kontakta Emilia Huczko (emilia.huczko@uppsala.se) eller Helene Löwgren (helene.lowgren@uppsala.se).
Så arbetar Uppsala kommun med nationella minoriteter
Läs mer om resandefolket
Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk (minoritet.se)