Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Andra pågående arbetsprocesser

Förutom styrdokument om innerstaden, trafiken, grönområden och vatten, arbetar kommunen under 2024–2025 även med riktlinje för klimatanpassning i den byggda miljön, vägledning för solbruk och en strategi för verksamhetsmark. De kommer att ha betydelse för den nya översiktsplanen som beräknas finnas på plats 2028.

Under 2024–2025 arbetar vi med att ta fram

  • riktlinje för klimatanpassning i den byggda miljön 
  • vägledning för solbruk 
  • en strategi för verksamhetsmark.

De kommer att ha betydelse för den nya översiktsplanen.

Riktlinje för klimatanpassning i den byggda miljön 

Riktlinjen ska ge vägledning i hur risker som uppstår både idag och i framtiden till följd av klimatförändringarna ska hanteras. 

Syftet är att fördjupa styrning och vägledning för fysisk planering och befintlig bebyggd miljö för att kommunen ska vara väl förberedd på extrema väderhändelser såsom skyfall, höga flöden, ras, skred och erosion samt höga temperaturer. Riktlinjen ska visa på behoven av anpassning till dessa nya och framtida förhållanden.

Kommunen kommer att presentera uppdaterade och nya kartunderlag samt fördjupade riktlinjer som ska ge en utökad vägledning för den fysiska planeringen. Underlag och förslag till åtgärder kommer att beskrivas på en strategisk nivå, men styrning och vägledning riktas även mot efterföljande planering och förvaltning.

Vägledning för solbruk 

Kommunen har som mål att öka solelproduktion och vi ser en stadig trend mot fler och större installationer. Vi välkomnar aktörer som vill bidra till mer fossilfri, lokal energiproduktion. För större solcellsparker kan det dock finnas motstridiga intressen om hur marken kan nyttjas på det bästa och mest hållbara sättet. Ett exempel är när det gäller produktiv jordbruksmark och kulturmiljöer.  

Under 2024 kommer en Vägledning för solbruk tas fram. Denna ska dels kartlägga vissa områden inom kommungeografin som kan vara mer eller mindre lämpliga för solbruk, dels klargöra kommunens ställningstaganden vid etablering av solcellsparker. Vägledningen kommer i första hand titta på större solcellsanläggningar på obebyggd mark. 

Verksamhetsmark

Uppsala kommun behöver ta höjd för kontinuerlig befolkningstillväxt och behovet av fler bostäder, verksamhetslokaler, offentliga välfärdstjänster och kommersiell service. En utveckling som ska ske med minsta möjliga klimatavtryck och bidra till utvecklingen av goda livsmiljöer. Utvecklingen ska också förstärka förutsättningarna för vårt konkurrenskraftiga näringsliv. De höga ambitionerna möjliggörs av Uppsalas roll som en dynamisk och kunskapsintensiv tillväxtnod i huvudstadsregionen som skapar värde för hela landet.

Tillgång till verksamhetsmark i kommunens olika delar spelar en huvudroll i denna fortsatta tillväxt. Både för att tillgodose möjligheter för företag att växa och etablera sig, och för att generera de skatteintäkter som behövs för ett fortsatt hållbart samhällsbyggande – ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Som resten av landet är vi beroende av vårt näringsliv som välfärdsmöjliggörare.

I Uppsala kommuns Mål och budget och Näringslivsprogram anges att kommunen ska ha beredskap för en tillväxt med 2 000 arbetsplatser per år, varav minst 70 procent i det privata näringslivet. Nästan hälften av denna tillväxt förväntas ske inom kunskapsintensiva exportföretag och affärstjänster.

Målsättningen är att Uppsala ska fortsätta vara en internationellt konkurrenskraftig och kunskapsintensiv tillväxtnod i huvudstadsregionen som skapar värde för hela landet. Detta är möjligt inte minst genom våra två världsledande universitet och deras forskningsmiljöer. De har skapat framgångsrika och internationellt verksamma företag inom bland annat Life Science.

Uppsala har därför en nationell och internationell attraktionskraft för en mångfald av aktörer som är viktiga för utvecklingen av vårt näringsliv, i en av Europas mest expansiva regioner.

För att kunna möta näringslivets efterfrågan och behov och samtidigt ha en effektiv och hållbar markanvändning, har kommunen skapat en välutvecklad och proaktiv verksamhetsmarkstrategi i kombination med operativ excellens för att kunna erbjuda etableringsmark:

  • Vi har etablerat en anpassad organisation som jobbar systematiskt med utveckling av ny verksamhetsmark.
  • Vi styr mot ett bredare utbud av verksamhetsmark. Framöver ska kommunen kunna erbjuda verksamhetsmark som möter preferenserna hos näringslivets alla aktörer. Nya som gamla.
  • Vi planerar för att ständigt över tid kunna ha ett bra utbud. Att inte hamna i perioder där vi har brist på verksamhetsmark eftersom det hämmar näringslivets utveckling.
  • Vi jobbar aktivt med markförvärv för att kunna utveckla flera möjliga projekt.
  • Vi jobbar för att stärka kommunens attraktionskraft för nya etableringar.

I detta arbete tar vi bland annat hänsyn till

Kontakta ansvariga för översiktsplanearbetet

Telefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00