Trafik - Trafiknätsplan - Trafikplan
För att kunna välkomna fler invånare, besökare och verksamheter till kommunens olika delar på ett hållbart sätt, inte minst i innerstaden, behöver trafiksystemet utvecklas. Vi har därför tagit fram ett förslag på Trafiknätsplan (Trafikplan) som nu är ute på remiss. Planen ska bidra till enklare vardagsliv, lägre klimatavtryck, förbättrad folkhälsa och högre ekonomisk aktivitet.
Öppet möte om Trafiknätsplan och Plan för innerstaden.
Välkommen till öppet möte med möjlighet att få information och tycka till om Trafiknätsplanen och Plan för innerstaden. Du får en möjlighet att prata med ansvariga politiker och tjänstepersoner som arbetet med planerna. Mötet inleds med en presentation av planerna, sedan är det möjligt att få fördjupad information om planerna vid olika stationer.
- Plats: Stadshuset, ingång mot Vaksalagatan
- Datum och tid: 14 och 23 januari klockan 18.00 – 19.30.
Trafiknätsplan (Trafikplan)
Trafiknätsplanen (Trafikplan) har tagits fram inom ramen för den översiktliga planeringen. Översiktsplanen är vägledande för kommunens långsiktiga utveckling och användning av mark och bebyggelse. Den beskriver Uppsala kommuns långsiktiga vision för hur vi ska använda, utveckla och bevara mark- och vattenområden. I översiktsplanen finns den övergripande inriktningen för transportinfrastrukturen beskriven, och en plankarta redovisar grunddragen i användningen av mark och vatten.
Trafiknätsplanen (Trafikplan) är ute på remiss mellan den 2 december och 14 februari. Då har du möjligheten att lämna dina synpunkter på förslaget och berätta vad som är bra, dåligt eller om det är något vi missat.
Trafiknätsplanen är ett underlag till kommunens arbete med att ta fram en ny översiktsplan. Den fördjupar vägledningen för den övergripande infrastrukturen och gör den mer konkret. Den ger vägledning i avvägningar mellan olika allmänna intressen men också mellan olika trafikslag. I arbetet med den nya översiktsplanen tas flera geografiska styrdokument fram. Förutom trafiknätsplanen tas också en grön- och blåstrukturplan och en revidering av planen för innerstaden fram. En ny översiktsplan för Uppsala kommun ska enligt plan vara klar och beslutad 2028. I samband med det inarbetas trafiknätsplanen i översiktsplanen i sin helhet eller i relevanta delar.
Kommunfullmäktige fattade beslut om ett program för mobilitet och trafik den 31 januari 2022, efter behandling i kommunstyrelsen 15 december 2021. Vid det sammanträdet fattade kommunstyrelsen beslut om tillhörande handlingsplan. Programmet är en plattform för det långsiktiga och strategiska arbetet med trafikfrågor i Uppsala kommun och visar på den övergripande riktningen för arbetet till 2050. Handlingsplanen pekar ut en mängd åtgärder att arbeta med till 2030 och som sedan utgör grund för kommunens verksamhetsplanering.
Trafiknätsplanen ska ses som en koppling mellan programmet och handlingsplanen. Den ska ge övergripande avvägning mellan olika trafikslag på olika gator och hur dessa bör prioriteras. Den ska också ge en vägledning för hur man bör gå till väga när målkonflikter uppstår.
Eftersom trafiknätsplanen ska arbetas in i översiktsplanen har den ett långsiktigt planeringsperspektiv. Målhorisonten är 2050, men strukturmässigt svarar planen sannolikt upp mot ytterligare minst något decenniums befolknings- och arbetsplatsutveckling. Samtidigt ska den konkretisera översiktsplanens strukturbild i stadens faktiska gatunät idag och imorgon. Det betyder att det behövs avvägningar mellan de kortsiktiga och platsspecifika behoven av anpassningar och ambitionen om att säkerställa handlingsfrihet för att senare genomföra sådant som svarar upp mot de långsiktiga och övergripande behoven. Det kräver viss detaljkunskap om olika platser i staden. I remissförslaget betyder det att det till exempel handlar om att säkra att det finns mark för framtida behov.
Förslaget delas in i tre delar:
- Huvudtrafiknätet med huvudgator och trafikleder för privat motorfordonstrafik.
- Kollektivtrafikens infrastruktur med primära och övriga kollektivtrafikgator, bytespunkter och pendlarparkeringar.
- Huvudcykelnät med snabbcykelleder och övriga huvudcykelvägar.
Pendlarparkeringar finns i hela kommunen men i övrigt berör förslaget det kommunala vägnätet i staden. Det finns några statliga vägar som är av stor vikt för stadens transportnät såsom Enköpingsvägen-Bärbyleden (väg 55), som också behandlas. Eftersom planen berör den övergripande transportinfrastrukturen, behandlas inte lokalgator, det finmaskiga cykelvägnätet eller gångvägnätet.
Läs remissförslag för Trafiknätsplan (PDF, 36 MB)
Tyck till om Trafiknätsplanen, du kan lämna synpunker mellan den 2 december och 14 februari: oversiktsplan@uppsala.se