Det finns stöd och hjälp om du eller en anhörig mår psykiskt dåligt
Det finns hjälp för dig som mår psykisk dåligt, har självmordstankar eller är anhörig till någon som mår dåligt.
Vid akut fara för ditt liv, kontakta:
SOS alarm 112, antingen genom att ringa eller genom appfunktionen SOS Alarm www.sosalarm.se/trygghet/112appen/.
Du kan också åka direkt till Akademiska sjukhusets psykiatriska akutmottagning:
- Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), ingång 10 (om du är under 18 år)
- Vuxenpsykiatrin, ingång 12 (om du är över 18 år).
1177 Vårdguiden
Du kan alltid vända dig till 1177 Vårdguiden för information om psykisk hälsa, suicidtankar och suicid och hur du gör för att söka vård, till exempel på vårdcentral, ungdomsmottagning och barn- och ungdomspsykiatrin. Här finns egenvårdsråd för vanliga besvär som oro, stress och sömnproblem.
Om du mår dåligt kan du behöva stöd och hjälp via hälso- och sjukvården. Här hittar du mer information om vart du kan vända dig.
Stöd från Uppsala kommun
Du kan höra av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med en viss verksamhet eller person. E-post: uppsala.kommun@uppsala.se Telefon: 018-727 00 00
Uppsala kommun kan erbjuda dig olika stödinsatser utifrån ditt behov för att du lättare ska kunna klara vardagen. Du kan läsa mer om stöd i vardagen på uppsala.se.
För barn och unga
Barn- och elevhälsan. Du som går i förskola, grund- eller gymnasieskola kan även vända dig till barn- och elevhälsan om du mår dåligt. Läs mer om elevhälsan i Uppsala kommun.
Ungdomscentrum. Ungdomscentrum erbjuder stödinsatser till dig som är 13–20 år. Även du som är förälder eller anhörig kan få stöd om du är orolig för din tonåring. Läs mer om vilket stöd du kan få via Ungdomscentrum.
BRIS – Barnens rätt i samhället. Ring 116 111 eller chatta på www.bris.se för dig som inte har fyllt 18 år. Här kan du prata med en kurator om det som känns svårt. Du behöver inte säga vem du är. Det är gratis och syns inte på telefonräkningen.
Jourhavande kompis. En anonym chatt för barn och unga upp till 25 år. Du kan vända dig hit när du behöver någon att prata med. Chatta med jourhavande kompis.
Ungasjourer.se. Här finns alla tjej-, kill-, trans- och ungdomsjourer. Besök ungasjourer.se.
För vuxna
Mind Självmordslinje. Ring 90 101 eller chatta via www.mind.se (öppet dygnet runt).
Jourhavande medmänniska. Ring 08-702 16 80 eller chatta via www.jourhavande-medmanniska.se. För dig som vill ha stöd av någon på kvällar och nätter (öppet alla kvällar och nätter 21-06).
Jourhavande präst. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst eller chatta på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast.
Mansjouren. Ring 08-30 30 20 eller e-post info@mansjouren.se för dig som är man och vill få stöd av andra män.
Kvinnofridslinjen. En stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Ring 020-50 50 50.
Kyrkans SOS-telefon. Ring 0771-800 650. SOS-telefonen är öppen vardagar 13-21 och helger och helgdagar 16-21. Du kan även skriva i webbtjänsten SOS-brevlådan. Du kan läsa mer på Kyrkans SOS
hemsida.
Alkohollinjen. En stödtelefon för dig som funderar över dina alkoholvanor. Ring 020-84 44 48.
Välj att sluta. En stödtelefon för den som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Ring 020-555 666.
Stöd med fokus på äldre
Samariterhemmet Samtalsmottagning för Äldre. Samtalsmottagningen vid Samariterhemmet erbjuder samtal med “ålderskompetenta” psykoterapeuter. Här kan du läsa mer och boka tid hos Samtalsmottagning för Äldre.
Mind Äldrelinjen. Få medmänskligt stöd och någon som lyssnar. Ring 020-22 22 33.
För anhöriga
Trappan. Stöd för dig som är 7–20 år och har en vuxen eller ett äldre syskon i familjen med psykisk ohälsa/sjukdom. Ring 018-727 15 80 eller läs mer om Trappan – stöd till barn och ungdomar.
Anhörigcentrum. Stöd till dig som bor i Uppsala kommun och hjälper en närstående som mår dåligt. Ring 018-727 92 00 eller läs mer om Anhörigcentrum.
Anhöriglinjen. Ring 0200-239 500 för dig som behöver råd och stöd i din roll som anhörig.
Mind Föräldralinjen. För dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Ring 020-85 20 00, vardagar 10–15 och torsdagskvällar 19–21. Här kan du läsa mer om Mind Föräldralinjen .
SPES Stödlinje. Ring 020-18 18 00 eller chatta via www.spes.se/chatt/ . För dig som har förlorat en närstående genom suicid eller som känner oro för en närstående som mår dåligt. SPES står för Suicidprevention och efterlevandestöd och anordnar även lokal stödverksamhet. Mer information och kontaktuppgifter hittar du här.
Maskrosbarn. Hos Maskrosbarn kan du som ungdom få stöd av vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Besök www.maskrosbarn.org.
Fler stödfunktioner:
Det finns många fler stödfunktioner att vända sig till om du eller någon du känner mår dåligt. Här nedan kan du läsa mer om de stödfunktioner som finns.
Patientföreningar och närståendeföreningar - 1177
Hjälplinjer om du mår dåligt och har självmordstankar (suicidezero.se)
Stödlistan för psykisk hälsa | Uppdrag Psykisk Hälsa (uppdragpsykiskhalsa.se)
Länkar | Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (spes.se)