I Uppsala växer de flesta barn och unga upp i goda sociala förhållanden och har en bra hälsa. Men det finns också många unga som i sin vardag mår dåligt eller riskerar att fara illa på olika sätt. För att förhindra att dessa barn och unga hamnar i riskzonen för missbruk, kriminalitet eller annat socialt nedbrytande beteende har Uppsala kommun en rad olika insatser och satsningar. Allt för att tidigt fånga barnens och ungdomarnas behov av stöd.
Att Uppsala kommuns barn och unga har trygga, goda uppväxtvillkor och en fungerande vardag
Här hittar du mer information om det stöd och hjälp som barn, ungdomar och familjer som bor i Uppsala kommun kan få.
SSPF är en samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar. Syftet är att tidigt upptäcka ungdomar i riskzon för bland annat missbruk och kriminalitet.
Socialarbetare finns på flera skolor runtom i Uppsala. De arbetar förebyggande med barn och ungdomar i mellan- och högstadiet som är i riskzon för socialt nedbrytande beteende.
Medling är ett möte efter en brottshändelse eller konflikt mellan dem som har varit inblandade och är ett sätt att få hjälp att komma vidare efter händelsen.
Trivselvandring med medborgardialog ordnas av Uppsala ungdomsjour och polisen i ett bostadsområde där det förekommer ungdomsrelaterade händelser, som exempelvis skadegörelse och hot.
Socialtjänsten har ett nära samarbete med polisen för att förebygga och förhindra att barn och ungdomar skapar social oro eller otrygghet. Ungdomar som befinner sig i kriminalitet kan få hjälp av insatsteamet.
I Sävja driver kommunen ett projekt för familjer med barn i årskurs 4 och 5. Projektet fångar upp behovet av föräldrastöd och meningsfull fritid.
Både socialtjänst och skola arbetar aktivt för att skydda barn och unga från att komma i kontakt med, använda och fara illa av alkohol, narkotika, dopning och tobak, ANDT.
Stödcentrum för unga brottsutsatta ger stöd till unga som har blivit utsatta för brott eller bevittnat ett brott.
Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kompletterar socialtjänstlagen när frivilliga insatser inte är möjliga.
Socialtjänsten använder metoden Min karta i kontakt med unga som behöver förebyggande insatser eller stödinsatser. Metoden bidrar till att öka ungas motivation till att göra en förändring. Den lyfter också fram eventuella hinder och resurser.
I Uppsala kommun finns det samhällsvägledare och kulturtolkar. Deras jobb är att öka kunskapen om socialtjänsten bland Uppsalaborna, förhindra desinformation och stötta familjer att våga söka hjälp tidigt.
Socialtjänsten samverkar med Region Uppsala för att ge stöd till barn och unga. Det handlar både om förebyggande arbete och insatser när det finns konkreta behov.
I Uppsala ungdomsjours verksamhetsberättelse kan du läsa om hur de arbetar förebyggande för att göra Uppsala tryggare för barn och ungdomar.
Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på socialförvaltningen.
Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter