SSPF – samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritid
SSPF är en etablerad samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar. Uppsala ungdomsjour samordnar SSPF. Syftet med samverkansmodellen är att tidigt upptäcka ungdomar i riskzon för missbruk, kriminalitet eller annat socialt nedbrytande beteende.
Samverkansgrupper i fyra områden
Fyra samverkansgrupper finns inom SSPF och de är indelade utifrån geografisk tillhörighet. Alla högstadieskolor är med i SSPF. Dessutom finns SSPF-junior på mellanstadieskolor i Gottsunda, Valsätra, Sävja, Stenhagen och Gränby.
Grupper lyfter lägesbild och aktuella frågor
Samverkansgrupperna är ledda av samordnare som arbetar i team med socialarbetare på fältet och i skolan. Läs mer om socialarbetare i skolan
I mötena deltar medarbetare från Uppsala ungdomsjour, Ungdomscentrum, Fenix, skolorna, polisen och fritid.
I SSPF-junior deltar även familjeenheten i Gottsunda. Grupperna har möten varannan vecka där de delar lägesbilder och lyfter aktuella frågor.
SSPF-arbete riktat till individer
SSPF-arbetet är riktat till både individer och grupper. Ett individärende kan exempelvis handla om att man har ett nätverksmöte med ungdom, vårdnadshavare och berörda professioner, för att snabbt få en bild av situationen och hur den kan hanteras. Individen måste ge sitt samtycke för att man ska kunna ha ett nätverksmöte.
SSPF-arbete riktat till grupp eller område
SSPF-arbete som är riktat till grupp eller område kan, utifrån problembild och behov, exempelvis leda till att man gör ett så kallat nödstopp. Då blir de berörda vårdnadshavarna kallade till ett möte för att få information, diskutera och tillsammans hitta lösningar och vägar framåt. I mötena kan även andra aktörer som fastighetsägare och näringsliv delta.
SSPF gör skolbesök
SSPF kan göra skolbesök, både planerade och utifrån uppkomna situationer och behov. Representanter från polis och fritid kan vara med på skolbesöken.