Utbildningsinsatser om unga och narkotika
Narkotika är olagligt och både skola och socialtjänst har ett gemensamt ansvar för att arbeta förebyggande för att skydda barn och unga från alkohol, narkotika, dopning och tobak, ANDT.
Socialtjänsten arbetar förebyggande och uppsökande
Socialtjänsten arbetar både förebyggande och uppsökande för att förhindra att barn och unga far illa av narkotika. Socialtjänstens uppsökande verksamheter finns där ungdomar finns – i bostadsområden, i centrum, på fritidsgårdar och i skolan. På några skolor finns socialarbetare anställda som fungerar som en länk mellan skola, familj och socialtjänst.
Skolans förebyggande arbete mot narkotika
Skolans förebyggande arbete med ANDT-frågor handlar om att främja en hälsosam livsstil till alla elever och att förmedla kunskap om drogernas påverkan och risker på kroppen. Det gör skolan i undervisningen i exempelvis idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Elevhälsan stöttar också med insatser när det behövs. Att samhället och skolan har en restriktiv syn på ANDT, och att unga lyckas med sin skolgång, är båda viktiga skyddsfaktorer för att unga inte ska börja använda droger.
Orosanmälan till socialtjänsten
Alla yrkesgrupper som arbetar med barn och unga har anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen. Det innebär att den som arbetar med barn och unga genast ska anmäla om den misstänker eller får veta att en omyndig elev använder, köper eller säljer droger.
Kostnadsfri rådgivning hos Ungdomscentrum
Hos Ungdomscentrum finns möjlighet till kostnadsfri rådgivning och stöd. Hit kan både ungdomar och vårdnadshavare vända sig. Vid oro för droganvändning kan vårdnadshavare eller myndig ungdom kontakta Ungdomscentrum. Ungdomen kan lämna urinprov för droganalys och familjen kan få prata med en familjebehandlare.
För att förebygga att ungdomar hamnar i missbruk eller kriminalitet samverkar Ungdomscentrum tillsammans med både skolor och Uppsala ungdomsjour.