Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Golvlandslaget växer i takt med kommunen

När Uppsala växer, växer även många företag, inte minst i byggbranschen. Golvlandslaget är ett typexempel och den stora utmaningen är att hitta nya medarbetare. En dialog som företaget nyss hade med företrädare för kommunen handlade till stor del just om det. Och om hur kommunen ska kunna bli bättre som upphandlare.

 

golvlandslaget 2.jpg

"Vi växer delvis i takt med staden som också växer jättemycket. Uppsala är en bra stad att verka i, och närheten till Stockholm gör att det alltid finns jobb – vi får in flera nya uppdrag varje dag”, säger Thomas Eriksson, vd för Golvlandslaget.

 

Naturstensliknande plastgolv

Har du handlat i Gränbystadens galleria på senare tid? Då tillhör du förmodligen de miljontals besökare som redan har hunnit strosa omkring på det ljusgrå, naturstensliknande plastgolv som golvläggningsfirman Golvlandslaget la dit för snart tre år sedan.
– Det är nog det golv vi lagt som flest personer har trampat omkring på, säger Thomas Eriksson, vd för Golvlandslaget.

– Vi växer delvis i takt med staden som också växer jättemycket. Uppsala är en bra stad att verka i, och närheten till Stockholm gör att det alltid finns jobb – vi får in flera nya uppdrag varje dag. På årsbasis utför vi mer än 500 uppdrag.

Vill locka fler till yrket

När Thomas grundade Golvlandslaget för tio år sedan var ambitionen att växa till maximalt fem anställda. Idag har företaget 25 medarbetare och behöver snart anställa ännu fler. Men det är svårt att hitta personal, berättade han på ett dialogmöte med näringslivsutvecklaren Cecilia Linder, studentmedarbetaren Felicia Andersson och kommunalrådet Tobias Smedberg (V) från Uppsala kommun. 2021 nominerades Golvlandslaget till årets småföretag på Företagargalan.

– Våra duktiga medarbetare är vår viktigaste resurs och de som gjort att vi kunnat växa på det här sättet. Jag känner alla väl och har en lång relation med många av dem – en del kom in som lärlingar på min tidigare arbetsplats redan på 80-talet. Nu är det inte många nya som söker sig till yrket – trots att det är förhållandevis bra betalt och borde finnas många som är intresserade av ett mer praktiskt yrke, säger Thomas.


Han tycker att det kom fram flera bra idéer kring detta i samtalet med kommunen:

– De hade många bra tankar kring hur yrket kan göras mer attraktivt, bland annat genom att arbeta närmare och mer aktivt med yrkesskolorna. Vi kommer att fortsätta dialogen och planerar en uppföljning redan innan semestern.

Duktiga upphandlare ökar kvaliteten

En annan viktig fråga handlade om hur kommunen kan bli bättre som upphandlare. Thomas upplever att ett vanligt dilemma vid de flesta upphandlingar är att det oftast blir för stort fokus på priset – vilket i slutänden inte behöver betyda den lägsta kostnaden. Och att det är ett problem som gäller för de flesta kommuner.

– Vårt önskemål är en tätare dialog med upphandlaren, inte minst kring materialval. Och det är bra om upphandlaren har egen kunskap på området och inte bara tittar på priset. Genom att arbeta med kvalitet kan man ofta spara mycket pengar på sikt. Det är till exempel inte bra om man vill att vi ska lägga in en parkett som tar slut redan efter några månader, bara för att den råkar vara billig, säger Thomas.

Golvlandslaget jobbar nästan enbart med uppdrag i befintliga fastigheter och har kommunen, landstinget och ett antal mindre, medelstora och stora fastighetsbolag som största kunder.

– På nyproduktionsmarknaden råder mer eller mindre priskrig, så den har vi försökt hålla oss ifrån.

Levande showroom i nya kontoret

För tre år sedan flyttade företaget från centrala Uppsala till Almungevägen i Danmarks Myrby. Här huserar man nu i en rödmålad 500 kvadratmeter stor träbyggnad, med vidsträckt utsikt över de omgivande åkrarna.

– Läget passar oss perfekt. Våra besökare som kommer från Stockholm eller norrifrån behöver aldrig köra in i stan, utan kan enkelt svänga av från E4:an som ligger tre-fyra minuter bort. Och nu har vi mycket mer plats – lastbilar som kommer med tungt material kan köra direkt in i byggnaden, så man slipper stå utomhus och jobba när det är kallt, säger Thomas.


De nya lokalerna fungerar också som ett levande, föränderligt showroom där kunderna kan komma och kolla hur olika mattor, plastgolv och plattor ser ut på plats i de olika rummen.


– Just nu är det väldigt populärt med sten, kakel, klinkers och textilmattor i olika gråskalor. Men vi gjorde precis ett jobb åt en arkitektfirma som ville ha mer färg. Där gick allt i gult och rött på ett sätt som gjorde att man blev riktigt glad, säger Thomas.

Vad väljer du helst själv?

– Haha…då väljer jag nog det grå ändå. Det är enklare att variera färgen på väggarna. Hemma har jag stora plattor med kakel och klinkers i båda badrummen, grön marmor i ena och mörkgrå plattor i andra. I övrigt har jag ekparkett i hela huset.

Vill få in fler kvinnor i branschen

När Thomas började i branschen var det vanligast med plattor på 15x15 centimeter. Numera är det större mått som gäller, ofta 60x120 centimeter.

– Sådana plattor kan väga upp mot 70 kilo. Det innebär att jobbet delvis blivit tyngre. Men å andra sidan har vi fått nya typer av lyftverktyg som hjälper oss i arbetet, påpekar han.

Trots det blir det fortfarande en del tunga lyft, vilket kanske är en bidragande orsak till att det är så få kvinnor i branschen.
– Vi skulle gärna se en ändring på det. Ett sätt att göra jobbet mindre tungt är att alltid jobba två och två, vilket vi gör, säger Thomas.

Orderboken full

Som det ser ut nu är orderboken så gott som fulltecknad ända fram till årsskiftet.

– Vi har en del att ta i kapp efter pandemin också. Hos kommunen har vi säkert 800 lägenheter där vi inte kunnat komma in och jobba förrän nu.
Thomas har dessutom fått en lång rad förfrågningar inför nästa år. Om allt skulle bli av är även det året fulltecknat.

Var befinner ni er om fem år?

– Då har vi nog minst 30 anställda och omsätter 50–60 miljoner.

Fakta Golvlandslaget

Verksamhet: Golvläggning i Uppsala, Östhammar, Enköping och Stockholm
Kontor: I Danmarks Myrby, strax öster om Uppsala stadskärna
Ägare och vd: Thomas Eriksson
Antal medarbetare: 25
Omsättning 2021: 48 miljoner kronor
Tre projekt som Thomas är extra stolt över: EBC bibliotek, Humanistcentrum och herrgården Erikssund