Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Magstroms bidrar till grön omställning i världen

Det började med stor passion på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet på 2010-talet. I dag väntar en global marknad och stora fördelar för den gröna omställningen i världen.

Innovationen kom till av en slump. Eller kanske snarare tack vare att tre forskare med olika bakgrund och erfarenheter på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet kom samman och slog sina kloka huvuden ihop för att lösa ett reellt problem. Plötsligt hade Urban Lundin, Johan Abrahamsson och José Pérez-Loya hittat lösningen på något som gäckat såväl forskare som industrin ända sedan den elektriska motorn uppfanns på 1800-talets andra hälft.  

medarbetarna utomhus
Prestigelöshet och en genuin vilja att hjälpa varandra genomsyrar det unga företaget med lokal förankring och blicken mot världen.  

Känt problem

Lösningen förlänger livstiden på generatorer genom att eliminera skadliga krafter i synkrona motorer och generatorer. Uppsalaforskarnas teknik reducerar åldrande och slitage och kan därigenom minska underhållskostnaderna, säkra mer av kontinuerlig drift och förlänga livslängden på utrustning inom bland annat vattenkraft.  

Magnetism och ström 

Företagsnamnet anspelar både på magnetism och ström. När man kikar in hos företaget möts man direkt av den positiva och trevliga andan och det genuina intresset att förklara företagets banbrytande teknik inom elektriska maskiner. 
–  Vår teknik kan styra magnetfältet i vattenkraftverkens generatorer med hjälp av kraftelektronik. Det gör att generatorerna inte slits mekaniskt och behöver tas ur drift mer sällan, säger Jonas Listenius, vd, Magstrom. 

Mekaniska imperfektioner 

Vid byggnation av en ny generator strävar man efter att den ska ha perfekta dimensioner, utmärkt tolerans och att alla förutsättningar är idealiska. Men det finns alltid mekaniska imperfektioner och för stora generatorer med en diameter på 5 till 10 meter har dessa en stor påverkan på drift och livslängd.  
– Med hjälp av kraftelektronik kan vi i realtid kompensera så att magnetfältet i vattenkraftverkens generatorer förblir närmast perfekt trots mekaniska tillkortakommanden och det gör att även livslängden ökar, förklarar Jonas vidare.  

Stor marknad  

Det finns 10 000 generatorer i världen som skulle kunna ha nytta av den nya tekniken enligt företaget själva.  
– Magnetisk balansering är framtiden och vår enda riktiga konkurrent i nuläget är förändringsviljan hos kunderna som lärt sig leva med problemet, menar José Perez Loya, grundare av Magstrom när jag möter honom i det öppna kontorslandskapet på Lastbilsgatan.  
Bolaget har uppmärksammats och lovordats flitigt de senaste åren. Bland annat utsågs det till ett av de mest innovativa och lovande unga svenska teknikbolagen på Ny Tekniks ”33-listan” 2020.  

Anläggningar i norr 

2019 startades en pilotanläggning i Vattenfalls kraftverk i Porjus som ligger i Stora Luleälven, Jokkmokks kommun. Målet var att bekräfta att det som fungerat i labbet vid Ångströmlaboratoriet också fungerar i verkligheten. Stationen i Porjus valdes då den används av Vattenfall för att testa ny teknologi. Piloten var framgångsrik. Tidigare i höst kördes också den första kommersiella installationen igång i en av Vattenfalls vattenkraftsstationer. 

Stöttning av UIC 

Efter att tekniken patenterats och verksamheten bolagiserats 2014 deltog Magstrom i affärsutvecklingsprogram för Startups hos Uppsala Innovation Centre (UIC).  
– Det var otroligt värdefullt att få tillgång till kloka råd och kontakter, säger José Pérez Loya. 
Vattenkraft används globalt, och Magstrom har redan etablerat kontakter med ett 70-tal potentiella kunder över hela världen. I dag har företaget 16 anställda och rekryterar kontinuerligt. 
 
– Vi har idag ett fantastiskt team bestående av ungdomlig nyfikenhet och driv, seniora industrialister och tekniker i absoluta världsklass, vilket borgar för en dynamik som ger ringar på vattnet åt alla håll. Via Uppsala universitet får vi kontakt med och lär känna studenter, och de oss, genom att erbjuda dem deltidsarbete vid sidan om studierna eller möjlighet att skriva sitt examensarbete hos oss. Så jag känner mig trygg när det gäller kompetensförsörjningen även framåt, säger Jonas Listenius. 

medarbetare runt fikabordet

Bra start

David Gustafsson är en av fem som rekryterats direkt från universitetet. Han läste till ingenjör och är nu en av Magstroms säljare med världen som arbetsfält. 
 
– Vi arbetar med avancerad teknik så min ingenjörsutbildning kommer väl till pass. Det är en prestigelös företagskultur och alla hjälps åt och delar med sig av sina kunskaper. Många företag har redan hört talas om oss och att visa kostnadsbesparingar med den nya tekniken motiverar mycket i min kontakt med nya kunder. Just nu lär jag mig spanska för att lättare ta mig an den sydamerikanska marknaden, säger David Gustafsson.  
 
Spelplanen sträcker sig över hela världen. Men planen är att Magstrom ska förbli ett Uppsalaföretag.  
–  Jag har ett förflutet som affärsrådgivare och investerare och tycker att Uppsala är en bra plats att driva företag på. Jag upplever att Uppsala kommun är mer framåtlutad och mer hjälpsam än många andra kommuner och tack vare universitet hittar vi unga talanger, avslutar Jonas Listenius.