Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.
Uppsalas sjöar och vattendrag ska enligt EU:s ramdirektiv och miljöbalken uppnå god ekologisk och kemisk status till år 2021 eller senast till år 2027.
Den här sidan handlar om våra sjöar och vattendrag.
Vattenprogrammet har övergripande mål med väntade effekter för utvärdering. Genom en handlingsplan tas åtgärder fram.
De målområden som finns i vattenprogrammet är
Här hittar du vattenprogrammet och handlingsplanen
Det finns stora möjligheter till fiske inom Uppsala kommun. Det finns också regler att förhålla sig till. Syftet med fiskereglerna är att främja skyddsvärda arter som exempelvis asp och ål, men även att gynna stadsnära fiske.
Uppsala kommun deltar i ett EU-projekt som heter LIFE-IP Rich Waters.
Syftet med att bygga faunapassager, eller så kallade fisktrappor, är att gynna fri vandring för fisk och andra vattenlevande organismer. Detta är även en åtgärd för att bidra till att uppnå god status enligt EU:s vattendirektiv.
Kommunen klipper vass regelbundet i Fyrisån genom Uppsala stad och på andra platser som behöver underhållas. Detta för att vi ansvarar för skötseln.
Vid Islandsfallet i Fyrisån mäts vattennivå, vattenflöde mm. Idag finns två mätstationer. Det installerades en ny station som invigdes på Kulturnatten 2018.
Uppsala kommun arbetar med att ta fram lokala åtgärdsunderlag för sjöar och vattendrag, för att aktivt bidra till att uppnå God status enligt EU:s vattendirektiv.
För att trygga framtidens vattenförsörjning finns beslutade riktlinjer för hur kommunen använder vår mark.