Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Projekt och åtgärder

Hågaåns avrinningsområde

Uppsala kommun deltar i ett EU-projekt som heter LIFE-IP Rich Waters. I projektet ingår två delar i Uppsala kommun:

  1. Anlägga en multifunktionell dagvattenpark i Gottsunda
  2. Ta fram ett lokalt åtgärdsunderlag för Hågaåns avrinningsområde. Bilda ett vattenråd. Bidra till genomförande av åtgärder som exempelvis våtmarker och fosfordammar.

Läs mer om LIFE-IP Rich Waters här.

Dagvattenpark i Gottsunda

Vi har anlagt en dagvattenpark i södra Gottsunda mellan Gottsundagipen och Hågadalen. Området består idag av åkermark. Den ingår i Hågadalen-Nåstens naturreservat.

Dagvattnet renas från oljespill och tungmetaller

Idag rinner allt dagvatten från bostadsområdet med flerbostadshus och villor orenat direkt ut i Hågaån och vidare ut i Ekoln (Mälaren) via öppna och underjordiska diken. Vattnet kommer nu istället att samlas upp i dagvattenparken innan det rinner vidare. Vi hoppas kunna rena det från cirka hälften av alla näringsämnen, 80 % av oljan och drygt 60 % av tungmetallerna. Dagvattenparken kommer att bestå av en större damm med gångstigar, bänkar, broar och en brygga för rekreation och friluftsliv.

Parken kommer också att fungera som demonstrationsobjekt för kommuner och andra. För skolor och allmänheten kommer parken att erbjuda möjlighet att lära sig mer om vatten och miljö.

Rich Waters, ett projekt inom EU:s miljöprogram

Målet är att förbättra vattenmiljön. Främst i de mellansvenska vatten som rinner ut i och påverkar Mälaren och norra Östersjön. Liknande dagvattenparker byggs även i Smedjebacken och Västerås inom ramen för Rich Waters. Rich Waters är Sveriges första projekt inom EU:s miljöprogram LIFE IP. När dagvattenparkerna anläggs bidrar det gemensamma arbetet till:

  • ökad kunskap
  • utbyte av erfarenheter
  • samverkan i de olika faserna.

 
Vattenparken byggs med stöd av EU/LIFE och Havs- och vattenmyndigheten genom projektet LIFE-IP Rich Waters. Projektet delfinansieras även genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Uppsala.

loggor-dagvattendamm.jpg

Hågaåns vattenråd

Uppsala kommun har vintern 2020-2021 bildat Hågaåns vattenråd. Föreningens syfte är att verka för åtgärder i syfte att uppnå god status inom Hågaåns avrinningsområde, enligt EU:s ramdirektiv för vatten.

Föreningen ska främja

  • god vattenhushållning
  • jämna flöden
  • god vattenkvalitet
  • en naturlig biologisk mångfald.

Arbetet ska präglas av helhetssyn på vattensystemet och strävan att nå enighet i vattenfrågor mellan

  • markägare
  • organisationer
  • företag
  • föreningar
  • enskilda personer.

Åtgärder ska gynna förvaltning av livsmedelsproducerande mark. Åtgärder ska när så är möjligt även bidra till allmännyttiga ändamål såsom rörligt friluftsliv och allmänhetens naturintresse.

Du kan läsa mer om vad som är på gång inom Vattenrådet på deras webbplats .

Våtmark och fosfordamm i Läby träsk

Uppsala kommun kommer ta fram en förprojektering av en våtmark och fosfordamm vid Läby träsk. Detta görs i samverkan med berörda markägare. Projekt delfinansieras genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Uppsala.

logga-lova.jpg

Fyrisåns avrinningsområde

Uppsala kommun är medlem i Fyrisåns vattenförbund och en stor del av åtgärdsarbetet inom Fyrisåns avrinningsområde genomförs inom vattenförbundet.

Du kan läsa mer om vad som är på gång inom Vattenförbundet på deras webbplats .

Läs mer om kommunens arbete inom Fyrisåns avrinningsområde på sidorna om fisktrappor, fiske och vassklippning.