Innehåll
-
I korthet
Det finns olika former av odling på kommunens mark i Uppsala. Du kan till exempel odla på en kolonilott, du kan köpa en koloniträdgård eller starta en stadsodling. Vill du starta en ny odling på kommunens mark krävs det bland annat att du startar en förening.
-
Regler för fritidsodling
20 november 2019 beslutade kommunstyrelsen om nya regler för fritidsodling i Uppsala kommun. De nya reglerna ersätter tidigare riktlinjer för fritidsodling. De nya reglerna innebär några större förändringar.
Läs de nya reglerna för fritidsodling i Uppsala kommun
En del regler får vi ofta frågor om, här nedan kan du läsa om dessa regler. -
Vem kan odla
Koloniträdgårdar är till för kommunens invånare. Därför ställer kommunen krav på att du ska vara folkbokförd i Uppsala kommun för att få teckna avtal för en koloniträdgård. Om du flyttar får du behålla ditt avtal med föreningen.
Även för odlingslotter ska du i regel vara folkbokförd i Uppsala men undantag kan göras för till exempel studenter.
-
Olika former av odling
Det finns olika former av odling. Här beskriver vi vad de olika formerna innebär.
Odlingsområde: Samlande begrepp för områden som upplåts för fritidsodling.
Koloniträdgård: Jordlott (200– 500 kvadratmeter) som upplåts för odlingsverksamhet och där en liten stuga får uppföras.
Odlingslott/kollektivodling för privat odling: Jordlott som upplåts för odlingsverksamhet och där ingen byggrätt finns. Jordlotten är vanligen cirka 60 kvadratmeter stor.
Stadsodling, kollektivodling för gemensam odling och övrig odling: Stadsodling innebär att odling av gemensam karaktär sker på allmän platsmark i stadsmiljöer. Odling av gemensam karaktär innebär till exempel att alla är välkomna att skörda av det som odlas. -
Koloni- och odlingslottsföreningar
I Uppsala finns det 20 odlingslottsföreningar, fyra koloniträdgårdsföreningar med stugor och en alternativ förening med stadsodling. Du kan också vända dig till stadsbyggnadsförvaltningen för att få hjälp att komma i kontakt med odlingsföreningar.
Här hittar du kontaktuppgifter till föreningarna.
-
Så kan du komma igång
Odla på odlingslott eller stadsodla
Kommunen upplåter mark till odlingsföreningarna som i sin tur upplåter marken för odling till exempel genom enskilda lotter med nyttjanderätt eller större odlingar som medlemmarna sköter om tillsammans.
Varje förening delar själva ut odlingslotterna till medlemmar och hanterar köerna. Kontakta föreningen du vill vara med i för att ställa dig i kö.
Köpa en kolonistuga
Det finns fyra koloniträdgårdsområden där en förening arrenderar marken av kommunen och varje medlem köper sin kolonistuga. Föreningarna har olika sätt för hur man kan köpa en stuga. Kontakta dessa föreningar för information om hur du köper en stuga.
Se kontaktinformation till föreningarnaStarta en ny odling - så gör du
1. Hitta lämplig mark att odla på
Om du vill starta en ny odling behöver du hitta en lämplig plats att odla på. För att få reda på vem som äger marken kan du kontakta stadsbyggnadsförvaltningen. Stadsbyggnadsförvaltningen kan också ge förslag på lämplig mark att starta en odling på. Om marken tillhör kommunen och detaljplanen tillåter den typ av odling som ska startas så kan du lämna en skriftlig förfrågan till stadsbyggnadsförvaltningen. Om du vill starta en stadsodling på allmän plats är det viktigt att du i din förfrågan beskriver hur odlingen ska bedrivas och på vilket sätt den skiljer sig från odlingslotter.
2. Starta en förening
I nästa steg måste du starta en förening. För att få arrendera mark av kommunen måste det finnas en förening som motpart till kommunen. Föreningen ska vara registrerad hos skatteverket och ha ett organisationsnummer. Numret är föreningens identitetsnummer och används vid kontakter med kommunen och andra myndigheter.
När du startat en förening behöver du bilda en styrelse och anta föreningens stadgar. För att Uppsala kommun ska teckna avtal med en förening krävs det att kommunen godkänt föreningens stadgar och att det finns protokoll från konstituerande möte. Protokollet ska visa följande
- att föreningen bildats och antagit ett namn
- att stadgar har antagits
- att styrelse har valts
- vilka som ingår i styrelsen
- vem/vilka som är firmatecknare.
Starta kommersiell odling
För att arrendera mark av Uppsala kommun för odling i kommersiellt syfte måste du lämna en skriftlig förfrågan till mark-fastighet@uppsala.se. Skriv önskad plats och storlek på arrendet du söker.
-
Regler för trafik och parkering vid odlingsområden
Trafik
På gång- och cykelbanor får du bara gå, cykla eller åka moped klass II om du inte har särskild dispens. Du får inte heller köra motorfordon i terräng. Det gäller till exempel på gräsytor, i parker och skogsmark då det räknas till terräng.
Läs om terrängkörningslagenDispens för att lämna tung och skrymmande last
Du kan i undantagsfall få muntlig dispens för att köra till odlingsområdet för att lämna tung och skrymmande last vid odlingslotten. Dispensen är bara till för att lämna av lasten och sedan direkt köra bort och parkera på tillåten plats.
Ansök om dispens för att lämna tung och skrymmande last
Kontakta kontaktcenter för att söka om dispens. Tänk på att ansöka i god tid innan du behöver köra din transport.
Telefon: 018-727 00 00, fråga efter muntlig dispens.
Du behöver lämna följande uppgifter i din ansökan:
- förnamn och efternamn
- telefonnummer
- fordonets registreringsnummer
- beskrivning av platsen där odlingslotterna är placerade
- beskrivning av vad som ska transporteras.
Uppgifterna som du lämnar behöver vi för att göra det möjligt för ett parkeringsbolag att övervaka.
Parkering
Parkering av fordon får endast ske på anvisade platser. Det är inte tillåtet att parkera i terräng så som till exempel på gräsytor och i park- eller skogsmark.
-
Kontakt
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen
Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Se öppettider och få mer information om KontaktcenterTelefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00E-post:
stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.seVill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälanBesöksadress:Stadshusgatan 2Postadress:Uppsala kommun
Stadsbyggnadsförvaltningen
753 75 Uppsala