Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    1 av 4
    Gamla Uppsalastråket på vintern
    Gamla Uppsalastråket på vintern

    Den 30 meter höga Tunåsen bildades för cirka 10 000 år sedan när inlandsisen smälte. 

    I Gamla Uppsalastråkets friluftsområde finns bland annat

    • en av Uppsalas bästa utsiktspunkter med sikt åt alla håll
    • sällsynt växtlighet och insektsliv i det sandiga landskapet
    • forngravar
    • spår av skyddsvärn från andra världskriget
    • ett järnmärke (en mir) som tidigare användes för att rikta in astronomiska instrument vid Uppsala observatorium
    • vandringsleden Eriksleden samt Linnéstigen Gamla Uppsalavandringen
    • discgolfbana
    • ett utegym
    • en naturlekplats för barn.

    Idag används åsen till att rena Uppsalas vatten. Fyrisåns vatten pumpas upp till dammarna på åsens topp och filtreras sedan genom gruslagren på sin väg mot vattenverket i staden.

    Folder om Gamla Uppsalastråkets friluftsområde med karta över området (PDF, 1 MB)

  2. Hitta hit

    Tunåsen ligger strax sydväst om Gamla Uppsala. Om du åker buss kan du stiga av vid hållplatsen som heter Lilla Myrby. Sök resa på ul.se

    Adress: Gamla Uppsala Långtorpet 63, 755 93 Uppsala Koordinater: 59.89448859301612, 17.62116894016316

    Karta som visar var Gamla Uppsalastråkets friluftsområde finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

    Hoppa över kartan
    Läser in karta symbol Läser in karta
    Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

    Se alla kommunens friluftsområden på karta

  3. Stigar och leder

    Eriksleden

    Vandringsleden Eriksleden passerar längs åsens östra sida. Det är en cirka sex kilometer lång led som sträcker sig mellan Uppsala domkyrka och Gamla Uppsala kyrka. Här kan du promenera eller cykla. 
    Läs mer om Eriksleden.

    Linnéstigen Gamla Uppsalavandringen

    Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala. Genom Tunåsens friluftsområde går en av dessa vandringar, Gamla Uppsalavandringen.
    Läs mer om Linnéstigarna.

    Banvallspromenaden

    Längs den gamla järnvägssträckan öster om åsarna går nu den så kallade Banvallspromenaden. Den är 2,6 km lång och ansluter till de andra vandringslederna i Gamla Uppsalaområdet längst i söder vid utegymmet i Röbo, över fältet på östra sidan mellan Röboåsen och Tunåsen samt från P-platsen vid Groaplan i norr. Den bildar tillsammans med Eriksleden rundslingor för dig som vill vandra i området. En nordlig slinga på 2,7 km och en sydlig slinga på 3,4 km.

  4. Discgolfbana

    Röbos discgolfbana består av 9st ”hål” och passar för alla oavsett nivå och ålder. En lämplig gruppstorlek är 3–5 spelare. Spelprincipen är densamma som i traditionell golf, men i discgolf används en disc som du kastar mot ”hålet”, i stället för klubba och boll. ”Hålen” i discgolf är metallkorgar med kedjor. Den spelare som klarar banan med minst antal kast vinner.

  5. Djur och natur

    Den växtlighet som finns på åsen tyder på att området har varit betesmark för djur i kanske över tusen år.

    Åsens hedartade torrängslandskap är unikt och har få motsvarigheter i övriga Uppland. Här växer bland annat torrbacksarter som tjärblomster, timjan, och ljung. 

    På våren färgar backsipporna en del backar blå. De torra sandiga backarna är artrika och mycket värdefulla för många steklar och andra insekter, en del mycket sällsynta. 

    Fram till slutet av 1800-talet var den större delen av åsen kal och saknade höga träd. Senare planterades skog på sluttningarna. För att återskapa den tidigare åsheden gallrades träden ut 2002. Betande djur hålls på åsens norra del för att återskapa det äldre beteslandskapet.

    Högsta punkten i Gamla Uppsala

    Från utkikstornet på åskammen har du en fin utsikt åt alla håll över Uppsalaslätten. Det är den högsta punkten i Gamla Uppsala.
    Tunåsens högsta punkt är ett Smultronställe i naturen.

    Folder om Tunåsen (PDF, 384 KB)

    Utkikstornet på Tunåsens högsta punkt.

  6. Fornminnen och kultur

    Människan har funnits i området åtminstone sedan i slutet av bronsåldern. På gamla kartor syns flera forngravar men bara några av gravarna har kunnat hittas idag.

    Från senare tid finns

    • rester efter skyddsvärn
    • miren, riktmärket som användes för att ställa in astronomiska instrument
    • markörgraven till en skjutbana, där en person satt och visade skjutresultatet med en markörspade
    • gropar efter tidigare sandtäkter.
  7. Historik

    Tunåsen är en del av Upplandsåsen som är en av Sveriges längsta åsar. Åsen bildades för cirka 10 000 år sedan när inlandsisen smälte. För ungefär 5 000 år sedan hade havet sjunkit undan och då kan man säga att Tunåsen steg upp ur havet. Idag kan du se strandvallar som havets vågor har skapat i norr på åsens krön och på östsluttningen. 

    Norr om åsen låg tidigare en sjö, Myrby träsk. Idag finns bara en fuktäng med ett litet kärr kvar av sjön. Anledningen till att sjön försvann är troligen utdikningar under 1800-talet.

  8. Kontakt

    Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i friluftsområdet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Nu öppnar Sävja 4H-gård

    Välkommen till invigningen av 4H-gården på Linnés Sävja – Uppsalas tredje 4H-gård, som drivs av föreningen Uppsala läns 4H. Här får du chansen att möta gårdens invånare, bland annat hästar, får, getter, kaniner och höns. Kom och upplev en spännande dag på landet, mitt i Uppsala! Söndag 3 november är det invigning mellan 11–15.

  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.