Innehåll
-
Viktig information
Se upp, risk för fallande träd och grenar!
I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.
-
Lördagar i Hammarskog
Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!
Naturskolan, Uppsala kommun, arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Välkommen!
-
I korthet
Naturreservatet Hammarskog ligger vid Dalbyviken, drygt en mil sydväst om Uppsala.
Här kan du till exempel
- vandra, åka skridskor eller åka skidor
- bada eller fiska
- besöka fågeltornen vid smultronstället Dalkarlskärret
- besöka konstutställningar i Hammarskogs herrgård.
-
Hitta hit
Adress: 755 91 Uppsala Koordinater: 59.77411085219876, 17.567838219480855Karta som visar var Hammarskogs naturreservat finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.
Med cykel
Du kan cykla hela vägen till Hammarskog från stadskärnan via Vårdsätravägen och sedan vidare på befintliga gator och grusvägar till den nya gång- och cykelvägen i Vreta.
Med bil
Du kan nå Hammarskog västerifrån från Enköpingsvägen (väg 55) och österifrån från Vårdsätra.
Parkering
Du kan parkera på parkeringarna vid herrgården och Dalkarlskärret. Det fungerar även bra för rullstolsburna att parkera där då det är hårt underlag och inga starka lutningar. Det finns också en särskild parkering för rörelsehindrade i områdets nordvästra del vid stigen in till Stora kärret.
Se parkeringar i området på karta i vår folder (PDF, 2 MB)Med buss
Från Uppsala centralstation tar det ungefär 30 minuter till Hammarskog. Bäst är att ta buss 108. Sök resa på ul.se
Från busshållplatsen Hammarskogs vägskäl är det ungefär 800 meters promenad till herrgården. Sträckan fram till Hammarskogs herrgård trafikeras efter beställning senast dagen före resan på telefonnummer 0771 - 14 14 14.
-
Regler vid ditt besök i Hammarskog
I Hammarskogs naturreservat gäller särskilda regler för att skydda växter, djur och natur. Därför får du inte
- skada mark, berg, växter och djur. Du får plocka blommor, bär och marklevande svampar till dig själv eller för tillfällig pedagogisk verksamhet
- låta din hund gå utan koppel
- parkera motorfordon och husvagnar utanför anvisade platser
- cykla eller rida utanför anvisade stigar
- förankra eller lägga upp din båt på land i mer än ett dygn
- elda utanför iordningställda eldplatser 1 april–1 oktober
- sätta upp affischer förutom vid tillfälliga arrangemang.
-
Äta
Kafé
Kaféet i Hammarskogs herrgård serverar kaffe, kaffebröd, smörgåsar och även enklare varma lunchrätter. Allergivänliga alternativ finns.
I herrgården kan du kostnadsfritt låna sällskapsspel. Du kan också låna kikare, lupp och böcker om småkryp, fältflora och fåglar.
Det finns en ramp vid entrén och inne i herrgården är det låga trösklar. Det finns en tillgänglighetsanpassad toalett i hallen. Övervåningen nås genom en tillgänglighetsanpassad hiss.
Herrgårdens övervåning har öppnats för allmänheten. Där visas olika konstutställningar som är kostnadsfria.
Öppettider
Onsdag–söndag: 10.00–16.00
Telefon
018-727 06 05
Grillplatser
I området finns flera grillplatser och bord där du kan äta medhavd matsäck. Grillplatsen vid Dalkarlskärret är tillgänglighetsanpassad. Det finns tillgänglighetsanpassade dass i anslutning till grillplatserna.
Om du har glömt tändstickor till eldningen har vi ett eld-startskit som du kan köpa i kaféet under öppettiderna, för 10 kr.
-
Stigar och leder
Naturreservatet har flest vandringsleder och skidspår av alla områden i kommunen:
- Från Hammarskogs herrgård till Hammarskogs badplats finns en tillgänglighetsanpassad naturled längs vattnet. Leden är 900 meter lång, byggd av träbryggor och grusgångar.
- Forsstigen och Lätta stigen är anpassade för barnvagn och rullstol. Här finns soffor att vila på med jämna mellanrum. I slutet av Lätta stigen finns en fågelplattform med utsikt över Stora kärret som du kan rulla upp på.
- Längs Torpstigen och Forsstigen ligger Östbergstorpet med grillplats och dass utanför. Östbergstorpet är ett möblerat soldattorp som används som raststuga i naturreservatet.
- På vintern går en cirka 10 kilometer lång skidled ända in till Uppsala. Om isen är bra plogas en 15 kilometer lång skridskoslinga, från Dalbyviken via Vårdsätraviken till Skarholmen.
-
Djur och natur
Hammarskog har en vacker och omväxlande natur. Öppna åkrar, ekbackar och tät skog. Soliga klippor, glittrande vatten och blommande ängar.
Toran
Toran är en kuperad och vacker hagmark med främst ek, björk och en stor hassellund. På sommaren betar djur här. Från utsiktsberget kan du se långt ut över Dalbyviken och Mälaren.
Vreta udd
Längst i öster mot Ekoln ligger Vreta udd med sina berghällar, ängar och lundar av ek, alm och lind. En fin plats där du kan sitta och njuta av solnedgången. Här finns eldstad med vedförråd och en torrtoalett.
Dalkarlskärret och Stora kärret
De skogsomslutna våtmarkerna Dalkarlskärret och Stora kärret har ett rikt fågelliv med många häckande fågelarter. Från fågeltornen kan du bland annat skåda gräsand, vigg, kricka och sothöna.
Dalkarlskärret är ett Smultronställe i naturen.
Folder om Dalkarlskärret (PDF, 442 KB)Dalbyviken
Även Dalbyviken har ett rikt fågelliv. Om du har tur kan du höra både rördrommen och näktergalen.
Utforska djur- och naturlivet
Låna kit med kikare, lupp och böcker för att upptäcka naturen runt herrgården. Det är kostnadsfritt och finns att låna i kaféet under öppettider.
-
Aktiviteter
Hyr roddbåt
Under sommaren kan du hyra någon av våra sex roddbåtar i Hammarskog.
Bokning
För att hyra roddbåt, gå in på Hammarskogs Herrgård som är öppen onsdag–söndag mellan 10.00-16.00. Telefon 018–727 06 05.
I hyran ingår flytvästar.
Kostnad
1 timme: 50 kr
4–6 timmar: 200 kr
Dygn: 300 krBada
Hammarskogsbadet som ligger i Dalbyviken har en brygga.
Träna i utegym
På Hammarskogs utegym kan du träna med många olika redskap och med den egna kroppen som motstånd. Du hittar gymmet mellan snickeriet och värmestugan bakom stora parkeringen.
Läs mer om utegymmet i HammarskogÅka skridskor, skidor och pulka
Vintrar när sjöisen fryser till plogas skridskois på Dalkarlskärret, Dalbyviken och ute på Ekoln.
Hyra långfärdsskridskor
Du kan hyra långfärdsskridskor inklusive pjäxor och isdubbar.
Storlek 35–44.- Första timmen 100 kronor, därefter 60 kronor/timmen.
- Dygnshyra (24 timmar) 300 kronor.
- Två dygn (48 timmar) 500 kronor.
Snöiga vintrar kan du åka pulka i herrgårdsparken och vid bra snöförhållanden spåras skidspår i Hammarskog.
-
Konstutställningar i Hammarskog
I Hammarskogs herrgårds lokaler finns nu ett antal verk av olika konstnärer som tagits fram av Offentlig konst i Uppsala kommun, i dialog med personalen i Hammarskogs herrgård.
Förutom dessa har vi även tillfälliga utställningar i herrgårdens övervåning, där olika konstnärer under perioder om cirka fem veckor kan presentera sin konst.
Utställningarna finns tillgängliga för alla besökare till herrgården under caféets öppettider.Uppsala kommun erbjuder plats för konstnärer att ställa ut kostnadsfritt, för konst som vi bedömer passar i Hammarskog. För mer information och intresseanmälan, kontakta utstallning@uppsala.se.
Tillfällig konstutställning
Tid: 16 november 2024 - 6 januari 2025
Titel: Sub umbra
Utställare: Andreas Abrahamsson
Beskrivning av utställningen: Sub umbra betyder under skugga. Denna serie målningar undersöker spelet mellan yta och djup samt ljus och skugga. De kretsar kring konstruktioner av minnen.Flertalet skildrar tomma eller övergivna platser i en form av övergångsstadium, som målningarna av byggnader vid Sivia torg som håller på att monteras ned. Platserna kan både vara en plats man minns eller tycker sig känna igen men som samtidigt har en utanförkänsla över sig.
Andreas Abrahamsson bor i Uppsala är född i Varberg 1974. Han är utbildad på KV Konstskola, Hovedskous målarskola samt Konstfack bildpedagogik.
-
Naturskolan
Många skolklasser besöker naturskolan. Skolan använder utomhuspedagogik för att förstärka kunskapen i flera skolämnen.
Läs om naturskolan i Hammarskog -
Hyra båtplats
Vid badplatsen i Hammarskog finns en båtbrygga där du kan hyra plats för att ha en båt. Det är idag kö till att få en plats. Skicka en intresseanmälan för att ställa dig i kö till hamnen@uppsala.se.
Villkor och regler
Båtplatsen är personlig och får inte överlåtas. Som nyttjanderättshavare (hyresgäst) ansvarar du för att:
- endast båt som är ägd och försäkrad av dig ligger på båtplatsen.
- båten är sjöduglig. Om du inte forslar bort en sjöoduglig båt efter tillsägelse, har Uppsala kommun rätt att forsla bort båten och du får betala för det.
- förtöja din båt på ett säkert sätt. Du ansvarar själv för all skada som en inte ordentligt förtöjd båt orsakar.
- båten är max 5 meter lång och 2 meter bred.
- storleken på båten är lämplig för förtöjning vid bryggan.
- det är tillräckligt stort avstånd till de båtar som ligger bredvid din båt.
Uppsala kommun har rätt att säga upp hyresavtalet med en månads uppsägningstid om du har en för stor båt förtöjd vid bryggan och inte tar bort den trots tillsägelse.
Vad det kostar
Båtplatsen kostar 2 876 kronor per år. Nyttjanderättsavtalet gäller ett år och förlängs automatiskt med ett år i taget om du inte sagt upp platsen senast tre månader innan avtalstiden går ut.
Det kostar 293 kronor per år att stå i kön.
-
Kontakt
Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i naturreservatet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.
Kontakta Hammarskogs naturreservat
Telefonsvarare med is- och spårinformation 018-727 06 08
Hammarskogs naturreservat på Facebook
Tillsynsmän i Hammarskog
Johan Jernebring, 018-727 02 21
E-post: Johan JernebringKaféet
Telefon: 018-727 06 05