Se upp, risk för fallande träd och grenar!
I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.
Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar i Uppsalatrakten, de så kallade Herbationes Upsalienses. Som en del av undervisningen tog han ut sina studenter på vandringar runt Uppsala stad. Det var åtta vandringar som tillsammans underlättade inlärningen om växt- och djurlivet.
Linnéstigar är uppmärkta längs de ursprungliga sträckorna som Linné vandrade med sina studenter, i alla fall så långt som det är möjligt i dagens Uppsala. Det betyder att de går långa sträckor över stock och sten, upp och ner för höjder samt ibland längs trafikerade landsvägar.
Begränsade delar går att ta sig fram på om du har rullstol eller barnvagn, till exempel:
- Gamla Uppsalavandringen mellan Linnéträdgården och Tuna backar
- Danmarksvandringen mellan Hamnen och Vindbron
- Husbyvandringen mellan Finn Malmgrens plan och Hällby
- så gott som hela Hågavandringen.
Idag är Gottsunda-, Danmarks-, Vaksala- och Jumkilsvandringarna markerade med ledmarkeringar som du kan följa i terrängen. Med hjälp av kartor kan du hitta fram längs Ultuna-, Håga-, Gamla Uppsala- och Husbyvandringarna.