Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Se upp, risk för fallande träd och grenar!

I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.

1 av 6
Linnéstigarna

Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar i Uppsalatrakten, de så kallade Herbationes Upsalienses. Som en del av undervisningen tog han ut sina studenter på vandringar runt Uppsala stad. Det var åtta vandringar som tillsammans underlättade inlärningen om växt- och djurlivet.

Linnéstigar är uppmärkta längs de ursprungliga sträckorna som Linné vandrade med sina studenter, i alla fall så långt som det är möjligt i dagens Uppsala. Det betyder att de går långa sträckor över stock och sten, upp och ner för höjder samt ibland längs trafikerade landsvägar.

Begränsade delar går att ta sig fram på om du har rullstol eller barnvagn, till exempel:

  • Gamla Uppsalavandringen mellan Linnéträdgården och Tuna backar
  • Danmarksvandringen mellan Hamnen och Vindbron
  • Husbyvandringen mellan Finn Malmgrens plan och Hällby
  • så gott som hela Hågavandringen.

Idag är Gottsunda-, Danmarks-, Vaksala- och Jumkilsvandringarna markerade med ledmarkeringar som du kan följa i terrängen. Med hjälp av kartor kan du hitta fram längs Ultuna-, Håga-, Gamla Uppsala- och Husbyvandringarna.

Läs mer om Linnéstigarna på linnestigarna.se

Se digital karta över samtliga vandringsleder

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Nu öppnar Sävja 4H-gård

    Välkommen till invigningen av 4H-gården på Linnés Sävja – Uppsalas tredje 4H-gård, som drivs av föreningen Uppsala läns 4H. Här får du chansen att möta gårdens invånare, bland annat hästar, får, getter, kaniner och höns. Kom och upplev en spännande dag på landet, mitt i Uppsala! Söndag 3 november är det invigning mellan 11–15.

  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.