Genetiska trädgården är sedan 2018 en kommunal stadsdelspark i Bäcklösa.
Parkens historia
Genetiska trädgården och de institutionslokaler som finns där byggdes från mitten av 1900-talet. 1991 tillkom Genetiskt Centrum som omfattade institutioner för bland annat växtförädling, genetik och mikrobiologi. Den genetiska trädgården har också använts av institutioner inom SLU för forskning, undervisning och växtförsök.
I trädgården fanns en betydande samling av genetiskt intressanta arter av lövträd, barrträd och buskar som hämtats från olika platser i Sverige och andra länder. Ett syfte med trädgården var att visa exempel på ärftliga variationer som beror på till exempel klimat och miljö där träden och buskarna kommit ifrån ursprungligen. Syftet var också att visa naturliga olikheter inom en art i sätt att växa, blad- och blomform.
Allé med björkar från hela Sverige
Björkallén som finns utmed Dag Hammarskjölds väg planterades i början av 1980-talet. Allén består av björkar som är insamlade från Kiruna i norr till Ystad i söder. De är planterade i ordning efter den ursprungliga växtortens breddgrad, så att du kan se den ärftliga skillnaden i lövsprickning och avlövning. I den öst-västliga allén i trädgårdens norra del finns främst småvuxna björkar från de nordliga länen. Den är planterad 1940.
Fruktträdgård
Söder om lekplatsen finns en stor fruktträdgård som innehåller både gamla och nya sorters äppelträd och päronträd.
Dagvattendamm, lekplats och utegym
Idag finns, förutom ett fantastiskt trädbestånd, en dagvattendam och en stor lekplats i den centrala delen av parken. I den södra delen av parken finns ett utegym.
Hitta hit
Karta som visar var Genetiska trädgården finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.