Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Genetiska trädgården är sedan 2018 en kommunal stadsdelspark i Bäcklösa.

Parkens historia

Genetiska trädgården och de institutionslokaler som finns där byggdes från mitten av 1900-talet. 1991 tillkom Genetiskt Centrum som omfattade institutioner för bland annat växtförädling, genetik och mikrobiologi. Den genetiska trädgården har också använts av institutioner inom SLU för forskning, undervisning och växtförsök.

I trädgården fanns en betydande samling av genetiskt intressanta arter av lövträd, barrträd och buskar som hämtats från olika platser i Sverige och andra länder. Ett syfte med trädgården var att visa exempel på ärftliga variationer som beror på till exempel klimat och miljö där träden och buskarna kommit ifrån ursprungligen. Syftet var också att visa naturliga olikheter inom en art i sätt att växa, blad- och blomform.

Allé med björkar från hela Sverige

Björkallén som finns utmed Dag Hammarskjölds väg planterades i början av 1980-talet. Allén består av björkar som är insamlade från Kiruna i norr till Ystad i söder. De är planterade i ordning efter den ursprungliga växtortens breddgrad, så att du kan se den ärftliga skillnaden i lövsprickning och avlövning. I den öst-västliga allén i trädgårdens norra del finns främst småvuxna björkar från de nordliga länen. Den är planterad 1940.

Fruktträdgård

Söder om lekplatsen finns en stor fruktträdgård som innehåller både gamla och nya sorters äppelträd och päronträd.

Dagvattendamm, lekplats och utegym

Idag finns, förutom ett fantastiskt trädbestånd, en dagvattendam och en stor lekplats i den centrala delen av parken.  I den södra delen av parken finns ett utegym.

Genetiska-trädgården.jpg

Hitta hit

Adress: Genetikvägen 8, 756 59 Uppsala Koordinater: 59.81689503301505, 17.64512331058244

Karta som visar var Genetiska trädgården finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

 

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Slut med fastfrusna luckor på Ulva kvarn

    De gamla dammluckorna i trä på Ulva kvarn isade igen på vintern, dykare fick hyras in för att rensa bort grenar och manuella domkrafter användes för att öppna luckorna. Nu installeras nya uppvärmda aluminiumluckor som teknikerna kan övervaka på en mobilskärm.

  • Plan för nya grönområden vid Fyrishov

    Uppsala kommun planerar för nya grönområden vid Fyrishov. Det ska bland annat bli en park och ett gång- och cykelstråk längs med Fyrisån.

  • Simma lugnt och bada säkert

    Som Sveriges största landsbygdskommun har boende och besökare i Uppsala tillgång till ett 20-tal kommunala badplatser både vid sjöar och Fyrisån. Det är något som vi ska ta vara på och njuta av under sommaren. Men kom ihåg att det är viktigt att alltid röra sig säkert både i och i närheten av vatten, oavsett hur gammal du är. Med andra ord: simma lugnt och bada säkert i sommar!

Se fler nyheter
Kampanjer
  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

  • Algblomning, bakterier och badklåda

    Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.