Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Läs om  pågående utvecklingsprojekt i parken

I Gränbyparken kan du bland annat hitta:

Kultur och fornminnen

Gränby har en rik kulturhistoria. Här finns ett antal fornlämningar från stenåldern och framåt, bland annat stensättningar, gravhögar och boplatser.

Från modernare tid finns det husgrunder, gårdsstrukturer och trädgårdsväxter att upptäcka i landskapet. I en hage finns även ett Linnéminne på den plats där Carl von Linnés dotter Sara Stina von Linné bodde. Huset brann ner 1972 men på platsen där gården låg finns det fortfarande växter kvar som Sara Stina hämtade från sin fars gård Hammarby. 

Djur och natur

De lummiga hagmarkerna ligger på moränkullar med täta inslag av berg. Tack vare det långvariga betet trivs många olika blommor, småkryp och fjärilar i hagarna. I de norra delarna finns det mycket åkermark på lerjord. 

I den södra delen av området finns den sällsynta blomman finnögontröst. Finnögontrösten är en fridlyst och starkt hotad blomma som blir upp till 30 centimeter hög. Den blommar under juli–september.

I den gamla branddammen finns den fridlysta större vattensalamandern. Den är brunsvart med gul svartfläckig mage och kan bli upp till 17 centimeter lång. På våren har hanarna en draklik ryggkam. Den är fridlyst och lever i småvatten under sommaren, men tillbringar resten av året på land.

4H-gården

Gränby gård ägs av Uppsala kommun sedan 1938 och drivs av länsförbundet 4H. På gården kan du besöka många olika djur och se hur en gård fungerar. Gårdens djur är av gamla svenska lantraser och markerna sköts med ekologiska metoder.

1 av 12
Fotbollsplan i parken.
Fotbollsplan i parken.

Hitta hit

Adress: Gränbyparken Koordinater: 59.875871, 17.662984

Karta som visar var Gränbyparken finns. Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

 

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Nu öppnar Sävja 4H-gård

    Välkommen till invigningen av 4H-gården på Linnés Sävja – Uppsalas tredje 4H-gård, som drivs av föreningen Uppsala läns 4H. Här får du chansen att möta gårdens invånare, bland annat hästar, får, getter, kaniner och höns. Kom och upplev en spännande dag på landet, mitt i Uppsala! Söndag 3 november är det invigning mellan 11–15.

  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.