Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Jättebalsamin

Bilden visar en jättebalsamin. Fler bilder finns på invasivaarter.nu .

Fakta om växten och EU-förbud

Jättebalsamin finns etablerad i förvildade bestånd sedan 1918 och är vanligt förekommande i hela landet, förutom Norrlands inland. Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus. Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växterna om pollinerare, till exempel bin. De vanliga växterna får färre besök av pollinerare och därmed minskad frösättning. Arten är inte giftig och alltså helt ofarlig att hantera för människor.

Den är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att:

  • importera
  • sälja
  • odla
  • transportera
  • använda
  • byta
  • och sätta ut i naturen. 

Bekämpningsinsats i Uppsala

Uppsala kommun kommer att börja arbetet med en bekämpningsinsats utmed Fyrisån i naturreservatet Årike Fyris vid Sunnersta. Vi kommer att samarbeta med Upplands botaniska förening vars medlemmar kommer hjälpa kommunens personal på plats. Bekämpningen går ut på att för hand rycka upp varje planta, vilket är lätt gjort då de har ett klent rotsystem. Alla plantorna läggs sedan i plastpåsar och körs till återvinningen och där är det viktigt att de placeras i brännbart.

Hjälp enkelt till

Kommunen kommer också sätta upp ett par extra sopkärl längs med cykel- och gångstigen så att privatpersoner som vill hjälpa till kan göra insats genom att rycka plantor och sedan placera dem i sopkärl avsedda för just den växten.

Det är som mest effektivt att bekämpa växten då den blommar, men innan den har hunnit skapa frökapslar. Frökapslarna går lätt sönder och fröna sprids långt, så därför vill man ta bort växten innan frökapslarna har bildats.

Rapportera in dina fynd

Om du som privatperson hittar jättebalsamin i naturen är det bra om du rapporterar in det till Artportalen via www.invasivaarter.nu

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Nu öppnar Sävja 4H-gård

    Välkommen till invigningen av 4H-gården på Linnés Sävja – Uppsalas tredje 4H-gård, som drivs av föreningen Uppsala läns 4H. Här får du chansen att möta gårdens invånare, bland annat hästar, får, getter, kaniner och höns. Kom och upplev en spännande dag på landet, mitt i Uppsala! Söndag 3 november är det invigning mellan 11–15.

  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.