Bilden visar en jättebalsamin. Fler bilder finns på
invasivaarter.nu
.
Fakta om växten och EU-förbud
Jättebalsamin finns etablerad i förvildade bestånd sedan 1918 och är vanligt förekommande i hela landet, förutom Norrlands inland. Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus. Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växterna om pollinerare, till exempel bin. De vanliga växterna får färre besök av pollinerare och därmed minskad frösättning. Arten är inte giftig och alltså helt ofarlig att hantera för människor.
Den är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att:
- importera
- sälja
- odla
- transportera
- använda
- byta
- och sätta ut i naturen.
Bekämpningsinsats i Uppsala
Uppsala kommun kommer att börja arbetet med en bekämpningsinsats utmed Fyrisån i naturreservatet Årike Fyris vid Sunnersta. Vi kommer att samarbeta med Upplands botaniska förening vars medlemmar kommer hjälpa kommunens personal på plats. Bekämpningen går ut på att för hand rycka upp varje planta, vilket är lätt gjort då de har ett klent rotsystem. Alla plantorna läggs sedan i plastpåsar och körs till återvinningen och där är det viktigt att de placeras i brännbart.
Hjälp enkelt till
Kommunen kommer också sätta upp ett par extra sopkärl längs med cykel- och gångstigen så att privatpersoner som vill hjälpa till kan göra insats genom att rycka plantor och sedan placera dem i sopkärl avsedda för just den växten.
Det är som mest effektivt att bekämpa växten då den blommar, men innan den har hunnit skapa frökapslar. Frökapslarna går lätt sönder och fröna sprids långt, så därför vill man ta bort växten innan frökapslarna har bildats.
Rapportera in dina fynd
Om du som privatperson hittar jättebalsamin i naturen är det bra om du rapporterar in det till Artportalen via www.invasivaarter.nu .