Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

På trädgårdsutbildningen lär sig Luna mycket som hon har nytta av, både på ett framtida jobb och privat. Och efterfrågan på personer som är utbildade inom trädgårdsanläggning och skötsel är stor så möjligheterna att få jobb är goda.

luna-4_liten.jpg

– Jag har en dröm om att flytta någonstans och bygga ett eget hus. Nu vet jag hur jag tar hand om en trädgård och odlar. Jag har fått grunderna här på utbildningen och kan stå på egna ben, säger Luna.

Luna är 29 år och har både jobbat och pluggat innan hon började på trädgårdsutbildningen. I juni är hon klar men hon önskar att utbildningen var längre för hon trivs så bra. Det är stor åldersspridning i klassen. Luna berättar att det är många som vill sadla om, använda kroppen i arbetet och vara ute mer.

–  I klassen har jag träffat likasinnade och snälla människor som jag kan prata natur och odling med. Alla är vetgiriga, brinner för ämnet och vi har en fin gemenskap, säger Luna.

Lär sig mycket på utbildningen

– På den här utbildningen får du verkligen lära dig hur naturen funkar. Du lär dig om blommor och hur de pollinerar, livet under jorden och hur viktiga daggmaskar är. Det väcker en kärlek till det som är äkta i vår värld, säger Luna.

Hon berättar att de även lär sig svenska namn och vetenskapliga namn på träd, perenner och annueller. Och att beskära träd och buskar, ta vara på resurser och tänka ekologiskt, ergonomiskt och ekonomiskt.

– Vi håller på med markanläggning också och att bygga mur. Och vi lär oss om vattenhållning och näring, säger Luna.

Har praktik två dagar i veckan

Luna och hennes klasskamrater har praktik två dagar i veckan. De är på olika praktikplatser under utbildningen och deras intressen styr vart de hamnar. Luna har varit på kommunen och beskurit träd och buskar, på ett företag där de sysslade med hydroponisk odling och på en kyrkogårdsförvaltning.

De kan också ha praktik utomlands. Luna och en klasskompis har precis kommit hem från två veckors praktik i Portugal. De jobbade på en gård som ägs av ett svenskt par.

– Vi gjorde ett anläggningsarbete, rensande ogräs och hjälpte till att plantera. Det fanns mycket fruktträd, vinodlingar och djur där. Allt sköttes ekologiskt. Det var roligt att se kulturen, smaka maten, se parker och en annorlunda fauna, säger Luna.

Många får jobb direkt efter utbildningen

Luna vill jobba med trädgårdsskötsel och odling framöver. Först behöver hon ta körkort för det är många arbetsgivare som har det som krav när de anställer.  

Hon berättar att det är många som får jobb direkt efter utbildningen. Efterfrågan på personer som är utbildade inom trädgårdsanläggning och skötsel är stor.

– Ryktet går om att det är väldigt lätt att få jobb. Folk vill ha en, säger Luna.

Bra att veta: Från och med hösten 2023 är trädgårdsutbildningen en lärlingsutbildning. Det innebär bland annat att det är praktik några veckor i taget i stället för två dagar i veckan.

Läs mer om trädgårdsutbildningen

Vill du jobba med skötsel eller anläggning av trädgårdar eller offentliga miljöer? Eller kanske med odling? Då är trädgårdsutbildningen ett bra val för dig. Du får kunskap om växter och trädgårdsskötsel men också om fordon och trädgårdsmaskiner.