Mia Carlevi utvecklar hållbarhetskrav i kommunens upphandlingar. Det är en viktig del i Uppsala kommuns arbete för att öka takten i klimatomställningen. Konkreta exempel är upphandling av nya cykelvägar och arbetskläder till kommunens medarbetare.
Mia Carlevi är hållbarhetssamordnare på upphandlingsstaben på kommunledningskontoret. Hon arbetar med hållbar upphandling. Kommunen har höga ambitioner på miljö- och klimatområdet och upphandling är ett av de viktigaste strategiska verktygen för att nå dem.
– Hållbarhetskrav i upphandlingar bidrar till att vi kan nå våra miljö- och klimatmål. Vi ställer krav på till exempel fossilbränslefria transporter, material med lägre klimatpåverkan, återbrukade varor och miljömärkta varor och tjänster. Möjligheterna är stora, säger Mia.
Uppsala ska leda klimatomställningen
Arbetet med hållbar upphandling utgår från kommunens ambitiösa miljö- och klimatmål. Bland annat ska:
- kommunen minska sina utsläpp från bygg- och anläggningsprojekt
- fordon och arbetsmaskiner drivas fossilbränslefritt
- klimatpåverkan från livsmedel minska för att uppnå klimatneutralitet 2030.
– I vårt jobb har vi verkligen möjlighet att påverka. Vi går igenom alla upphandlingar som ska genomföras och prioriterar dem som ger störst effekt. Vi försöker ställa krav som driver marknaden framåt i hållbarhetsarbetet.
Förnybara drivmedel och klimatkrav på asfalt
Kommunens upphandlingar av nya cykelvägar är bra exempel på hur kommunen kan minska sin klimatpåverkan.
– Vi ställer krav på att arbetsmaskinerna som används ska drivas med förnybara bränslen och att asfalten som läggs inte får överskrida ett visst klimatavtryck. Krav på förnybara bränslen återkommer i många upphandlingar där transporter, arbetsmaskiner och fordon ingår.
Ett annat prioriterat område är arbetskläder till kommunens medarbetare.
– Vi ställer krav på att kläderna inte ska innehålla vissa miljö- och hälsofarliga kemikalier och att företagen som levererar kläderna arbetar aktivt med att öka återbruk och återvinning av kasserade textilier.
Uppföljningen är välinvesterad tid
Att följa upp att leverantörerna uppfyller de miljö- och klimatkrav som kommunen ställer är viktigt för att säkerställa att avtalen bidrar till kommunens miljö- och klimatmål.
– Uppföljningen är ofta tidskrävande, men det är välinvesterad tid. Vi lär oss jättemycket när vi följer upp våra krav, både vilka krav som funkar bra och har effekt och vilka krav som vi behöver utveckla och förbättra. Uppföljningen innebär ofta en värdefull dialog med våra leverantörer, där vi tillsammans kan ta ytterligare steg i hållbarhetsarbetet.
Marknaden får hjälp att ta hållbara steg
Hur höga hållbarhetskrav kan vi ställa? Det beror på hur långt marknaden har kommit med sina lösningar. En grundläggande del i arbetet är dialogen med marknaden. Kommunen får inte ställa krav som det inte går att leva upp till. Ibland måste därför kraven anpassas, så att företagen kan leverera.
– Ett sätt att hjälpa marknaden att förflytta sig i rätt riktning är en upptrappning av kravnivån under avtalstiden. Då behöver leverantören inte ha den färdiga lösningen på plats från avtalsstart, utan får lite tid på sig att göra nödvändiga investeringar till exempel.
Mia och hennes kollegor ligger alltså på marknaden att ta ytterligare steg. Och arbetet med hållbara upphandlingar fortsätter, med siktet inställt på att kommunen når målet att vara klimatneutralt 2030.